EU povećala obim policijske misije na Kosovu posle demarša Srba

EU povećala obim policijske misije na Kosovu posle demarša Srba

23 žandarma iz rezervnog sastava policije Misije zakona i reda Evropske unije na Kosovu (Euleks) stigla su u delimično priznatu zemlju nakon što su srpski predstavnici napustili lokalne organe za sprovođenje zakona. Ovo je u srijedu preneo Euleks.

„Raspoređivanje rezervne policijske jedinice na Kosovu povezano je sa potrebom Misije da ima dodatne snage na terenu i da bolje podrži naše kosovske kolege, u slučaju zahteva i u slučaju potrebe“, – objašnjavaju u Euleksu.

23 žandarma koji su stigli u utorak biće smješteni u kompleksu podrške EULEKS e Fouche-Kosovo, dok se glavni kontingent Misije od 105 poljskih policajaca nalazi u Mitrovici i druga je bezbednosna snaga na Kosovu.

Kako podseća Euleks, ovo je drugi slučaj angažovanja rezervne policijske jedinice u poslednjih godinu dana: u martu 2022. Misija je privremeno pojačana sa 70 žandarma iz Portugala i Francuske, koji su napustili Kosovo 18. jula.

Krajem prošle nedelje, policajci kosovski Srbi koji rade na graničnim prelazima Jarine i Brnjak na severu zemlje podneli su ostavke u znak protesta zbog naredbe Prištine da se na vozilima koriste kosovske registarske tablice umesto onih koje je izdala Srbija.

Povod za zaoštravanje i proteste kosovskih Srba bio je još jedan pokušaj Prištine da ih obaveže da svoje automobilske tablice zamene kosovskim. Ova promena je više puta zaredom odlagana zbog protesta kosovskih Srba i Beograda.

EuroPravda je o tome detaljno govorila u tekstu: Srbija ide u eskalaciju: da li će njen ultimatum dovesti do novog rata na Kosovu.