Beograd traži od Moldavije dokaz da su u „plan Kremlja“ uvučeni diverzant iz Srbije

Beograd traži od Moldavije dokaz da su u „plan Kremlja“ uvučeni diverzant iz Srbije

Srbija negira da bi njeni građani mogli biti uključeni u pripremu nasilnih akcija u cilju destabilizacije Moldavije do rušenja vlade.

„Zahtjevamo da moldavska strana odmah dostavi sve informacije kojima raspolaže, jer takve poruke iz Moldavije još nismo dobili“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je dodao da Srbija ne može da ne reaguje na ovo, jer pojavljivanje takvih informacija šteti ugledu zemlje, a učešće građana Srbije u oružanim sukobima u inostranstvu podrazumijeva krivičnu odgovornost.

„Naložio sam našem akreditovanom ambasadoru u Kišinjevu da hitno zatraži od Ministarstva spoljnih poslova Moldavije da pojasni izjave predsjednika Moldavije, kao i da nam hitno dostavi sve informacije o osobama za koje se sumnja da su saučesnici u ovim nasilnim napadima“, naglasio je Ivica Dačić.

Na samitu EU u Briselu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su ukrajinski obavještajci presreli planove Kremlja da preuzme kontrolu nad Moldavijom, nakon čega je ukrajinski lider odmah preneo sve informacije svojoj koleginici, predsjednici Moldavije Maji Sandu.

Sandu je 13. februara održala poseban brifing na kojem je otkrila detalje koje je iznela Ukrajina – Kremlj je navodno pripremao akcije sile u kojima su učestvovali diverzanti sa vojnom obukom izvan zemlje – iz Rusije, Bjelorusije, kao i iz Srbije i Crne Gore.