Živković: SAD ne dozvoljavaju da se zakon o stranim agentima iskopira u zemljama koje su pod njihovim uticajem, što je licemjerje američkog imperijalizma

Živković: SAD ne dozvoljavaju da se zakon o stranim agentima iskopira u zemljama koje su pod njihovim uticajem, što je licemjerje američkog imperijalizma

Inicijativa srpskih stranaka u Crnoj Gori da se donese zakon kojim bi se regulisalo funkcionisanje raznih stranih organizacija, po ugledu na američki zakon, neće uspjeti jer Amerika ne dozvoljava da se ovaj zakon iskopira u zemljama koje su pod njihovim uticajem, što je licemjerje američkog imperijalizma.

Ovo je mišljenje istoričara Bogdan Živković povodom najave iz Crne Gore da je ovoj državi potreban ovakav zakon jer mnogi koji rade pod plaštom nevladinih organizacija pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore, i da ih zato treba hitno zakonski regulisati.

Živković za Sputnjik kaže da je vrlo diskutabilno da li bi takav zakon mogao biti donesen u Crnoj Gori i to iz jednog razloga.

„Pošto su srpske partije izašle sa tom idejom da se to pitanje zakonski ustroji i da NVO i organizacije tog tipa koje se finansiraju parama iz inostranstva zakonski prosto navedu i obilježe i da to bude javno, cio nevladin sektor je krenuo da napada tu inicijativu,“ kaže Živković.

Ono što je, kako kaže naš sagovornik, u tim napadima najsmiješnije jeste što govore da je to kopiranje „ruskog modela“.

„Naravno, ovo je daleko od istine, jer je čuveni američki Zakon o registraciji stranih agenata (Foreign Agents Registration) zakon kojim se u Americi ovo pitanje reguliše. U stvari, on je bio i reper po kome je zamišljena ova inicijativa u Crnoj Gori. Međutim, Amerika ne dozvoljava da se ovaj zakon iskopira u zemljama koje su pod njihovim uticajem što je licemjerje američkog imperijalizma,“ objašnjava Živković.

On je način na koji Amerika gleda na ovaj zakon u svojoj državi i van nje uporedio sa činom da se američkim građanima ne može suditi pred međunarodnim sudovima, dok ostalima može.

„Otprilike tako je i sa nevladinim sektorom u Crnoj Gori. Ovo je jedan od temeljnih američkih zakona i u Americi je svako ko prima novac iz inostranstva obavezan da to prijavi, i da u tom smislu bude kategorizovan kao agent od stranog uticaja,“ objašnjava Živanović.

Drugim riječima, dodaje on, donošenje takvog zakona u Crnoj Gori bi prije svega pogodilo sve institucije, organizacije i pojedince finansirane iz SAD.

„Dakle, sve one koji nemaju legitimitet od naroda Crne Gore da šire svoj uticaj. Amerika to ne dozvoljava u svojoj državi. Ukoliko bi se on usvojio u Crnoj Gori pogodio bi sve one koji rade za američki uticaj. Tako da, u tom smislu siguran sam, da će naći način da blokiraju ovu inicijativu jer bi u suprotnom pogodila sve aktere u Crnoj Gori koji „igraju“ za Ameriku i za same američke interese. Suštinski to je dobra ideja i kvalitetan zakon ali zbog ovih realpolitičkih konotacija mislim da neće moći da bude donijet,“ zaključuje Živković.