Živković: Mnoge tradicionalne partije će se ugasiti poslije 11. juna

Živković: Mnoge tradicionalne partije će se ugasiti poslije 11. juna

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna imaćemo nikad više lista, ali i nikad manje ozbiljnosti i ozbiljne politike, ocijenio je večeras, gostujući u Info plusu na Adria televiziji, glavni i odgovorni urednik Televizije Prva Dražen Živković.

On je istakao da dominacija Demokratske partije socijalista, koja je trajala tri decenije, više ne postoji i nema više bojazni da bi ta partija u obliku u kom je nekad vladala mogla da se vrati na vlast.

„I onda imamo poplavu stranaka, koalicija, što nije neočekivano za društvo koje je bilo pod šapom jedne partije“, ocijenio je.

Kako je kazao, čini mu se da sad svako misli da nešto vrijedi na političkom tržištzu.

„Svako želi da uđe u izbornu trku i da se izmjeri. To na kraju krajeva i nije loše, biće veliki broj izbornih lista i biće jedno veliko političko provjetravanje 11. juna jer će za mnoge od njih cenzus biti misaona imenica“, istakao je Živković.

Kako je dodao, veliki, a tu svrstava DPS i nekadašnji DF, nisu bili „široke ruke ovog puta da poklanjaju mandate malim strankama za koje se ne zna da li uopšte imaju cenzus“.

„I onda je nastala pometnja kod ovih malih i onda se udruživao ko je stigao s kim jer ne treba zaboraviti činjenicu da lijep dio finansijskog kolača sleduje svim učesnicima izbora. Mislim da će, s obzirom na to da je 16 lista, oko 40.000-45.000 eura podijeliti sve liste“, naveo je.

Poslije ovih izbora 11. juna, smatra glavni i odgovorni urednik TV Prva, mnoge tradicionalne partije koje su postojale deceniju i duže će se ugasiti.

„Neizvjesna je sudbina SNP-a, Prave, Slobodne Crne Gore, Demohrišćanskog pokreta, pokreta koji predvodi Vladimir Leposavić , SDP-a i PzP-a. Sve je to što je, čini mi se, daleko od cenzusa“, ocijenio je Živković.

Kako je rekao, SDP je išao na sve ili ništa.

„Ukoliko SDP, ipak, bude imao cenzus – mogao bi da bude tas na vagi pri formiranju vlade“, smatra on.

Ukazao je da ovo što gledamo posljednjih dana nije viđano na političkoj sceni Crne Gore.

„To je drugarsko, prijateljsko razdruživanje DF-a“, naglasio je, navodeći da je taj potez politički potpuno ispravan, a da je do toga možda moglo da dođe i 2020. nakon izbora.

Misli i da ovi izbori koji slijede neće donijeti vladu koja će trajati četiri godine – pun mandat.

„Imamo pokret u nastajanju – PES, gdje Jakov Milatović faktički više nije dio tog pokreta, nijedna njegova odluka nije mogla da prođe otkako je izabran za predsjednika, nego se pokušava marginalizovati“, kazao je Živković.

Uvjeren je da tek slijede ozbiljne i žestoke varnice u PES-u.

„Oni će to pokušati do 11. juna da suzbiju da bi ostvarili najbolji rezultat, koji, čini mi se, neće biti onakav kakav je predviđan nakon Milatovićeve pobjede. Mislim da slijedi ozbiljno raščišćavanje unutar te partije“, dodao je.

On očekuje da nijedna lista neće osvojiti više od 30 odsto na izborima.

„I da će blizu biti PES, da DPS dobije između 24 i 26 odsto, koalicija Za budućnost Crne Gore 17-18, Demokrate i URA 12-13 odsto. Svi ostali – neka im je Bog u pomoći što se tiče podrške. Nikad više DPS neće imati podršku koju je imao“, zaključio je Živković.