Vuković: Vlada šalje poruku da je pravno-političko nasilje ne samo prihvatljivo, nego i isplativo

Vuković: Vlada šalje poruku da je pravno-političko nasilje ne samo prihvatljivo, nego i isplativo

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković konstatovao je da „slanjem na objavljivanje povučene odluke o uvođenju prinudne uprave u Šavniku Vlada šalje poruku da je pravno-političko nasilje ne samo prihvatljivo, nego i isplativo“.

On je ovu konstataciju iznio kao dio pitanja koje je postavio ministru javne uprave Marašu Dukaju u sklopu poslaničkih pitanja.

„Vlada šalje poruku da, ukoliko neko sjutra ne bude zadovoljan pretpostavljenim rezultatom izbora u Budvi, Andrijevici ili na parlamentarnim izborima – treba da pošalje nekoliko ljudi koji bi napravili incident, onemogućili da se izbori privedu kraju, a Vlada će legitimisati nasilničko ponašanje“ , objasnio je Vuković.

Poslanik DPS-a je podsjetio da su izbori u Šavniku održani u skladu sa odredbama istog zakona po kom su održani u drugim opštinama.

Vuković je Dukaja pitao zašto je povučenu odluku poslao na objavljivanje Službenom listu i dodao da je „na taj način ukinuto pravo svakog građana da bira i bude biran“.

„Čemu onda služi izborni proces i kome služi Vlada koja sprovodi destrukciju ustavnog poretka?“, upitao je on i dodao da „Vlada koja to radi ne može govoriti građanima o IBAR-u, ali mora odgovoriti na pitanje da li je spremna da snosi odgovornost za uvođenje anarhije u državi“.

Vuković je istakao da je uvođenjem prinudne uprave prekršen zakon o lokalnoj samoupravi, ali i da je, pritom, ignorisano mišljenje Državne izborne komisije da izborni proces nije završen, te da se, stoga, ne može uvoditi prinudna uprava.

Dukaj je odgovorio da je očekivao i pitanja u vezi situacije u Budvi i Andrijevici, ali i da mu je jasno zašto nisu postavljena.

„Nije dobra poruka da se sistemom bavite selektivno i politički. Ja i moj tim smo dokazali ne samo u 44. Vladi nego i u 43. da imamo jasan i otvoren stav prema svim opštinama u Crnoj Gori. U vezi sa postupkom objavljivanja odluke o raspuštanju SO Šavnik Ministarstvo javne uprave je postupilo po odredbama poslovnika Vlade Crne Gore. Opština Šavnik ne predstavlja izuzetak, obaveza Ministarsta javne uprave je da postupa po Ustavu i Zakonu“ , ocijenio je Dukaj.

Vuković je istakao da se „politički predstavnici onih koji su pokušali da opstruiraju politički proces na mala vrata uvode u vlast“.

„Vidjeli smo koga je Vlada imenovala u odbor povjerenika. Pored ostalih i ljude koji su se dobrano potrudili da se od 2022. na ovamo ne održi izborni proces“ , rekao je poslanik DPS.

Prema njegovim riječima, ova praksa je „još jedan u nizu trulih kompromisa na štetu države i državnih interesa zarad očuvanja mira u kući između ideološki različitih strana“.

Vuković je podsjetio da su iz njegove partije pozvali premijera Milojka Spajića na konsultacije jer „ga je strah da se ovo može ponoviti u Budvi, Andrijevici i na državnom nivou“, ali i da Spajić još uvijek nije odgovorio na njihove pozive.