Vujović: SDP će težiti objedinjavanju reformskog i progresivnog potencijala

Vujović: SDP će težiti objedinjavanju reformskog i progresivnog potencijala

Socijaldemorkatska partija je, na danas održanom 11. redovnom Kongresu, za predsjednika izabrala Ivana Vujovića , dok je za zamjenika predsjednika izabran Petar Odžić .

Danas je, takođe, izabran i novi saziv Glavnog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije.

Obraćajući se delegatima i gostima Vujović je naveo „da se promjene u načinu rada i komunikaciji moraju desiti, ali su s druge strane svakome jasne magistralne, vrijednosne i strateške linije politike SDP-a koje jedine imaju kontinuitet u više od 3 decenije našeg trajanja na političkoj sceni“.

„Nažalost, svjedoci smo da se moramo ponovo suočiti sa izazovima sa kojima se naša politika borila u vremenu kada nije bilo mnogo snage iza nas ni mnogo saveznika sa nama. Retrogradne ideologije nacionalizma i velikodržavne politike su se opet vratile na scenu, potpomognute i sponzorisane iz dobro poznatih centara. To nam samo pokazuje vitalnost zlih politika na ovim prostorima, dubinu ukorijenjenih predrasuda koje su, odsustvom punog suočavanja sa prošlošću i mnogim propuštenim šansama građanske i evropske politike, ponovo dobile šansu. To nam, posebno ovdje na Balkanu, pokazuje i da nema konačnih pobjeda, odnosno da nema vremena u kojem imate luksuz da se ne borite za prave vrijednosti“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, svaka pojava ili posljedica uvijek ima svoje uzroke.

„Građanska politika koja je s kraja 20. vijeka uz presudnu podršku SDP i tadašnjeg LSCG preokrenula točak istorije na ovom prostoru, čija je kulminacija bila u obnovi crnogorske nezavisnosti 2006.godine, nije iskoristila do kraja šansu da obezbijedi sve elemente na kojima jedna stabilna državna zajednica mora da počiva“, dodao je novoizabrani predsjednik SDP-a.

SDP se, kako je naglasio, i iz pozicija vlasti borio protiv ovih devijacija

„Naravno, daleko od toga da i mi nijesmo često znali da podlegnemo trendovima koji su uzeli maha i daleko od toga da smo se baš u svakoj situaciji dobro snašli zbog čega smo na kraju neke cehove i opravdano platili“, dodao je on.

SDP, kako kaže, nikako ne smije upasti u zamku da od velikih tema ne vidi i ostane nijema na probleme sa kojima se u realnom životu susrijeću naši građani.

„Mi o svemu prethodnom možemo i moramo da govorimo ali moramo biti svjesni da građanina kojega svakodnevno srijećemo na ulici primarno danas zanima – kakav mu je standrard, zaposlenom plata, penzioneru penzija, kolike su cijene u marketima, kolika je cijena struje, ljekova i goriva, kako će đecu spremiti za školu. Kakvo nam je zdravstvo, obrazovanje, treba li da strijepimo kad đecu pošaljemo u školu da li je vijest o podmetnutoj bombi još jedna neslana škola, šta je sa vršnjačkim nasiljem, da li ima droge u školama, kakva nam je bezbjednost na ulicama…. I još niz drugih pitanja i tema koje „melju“ sve naše građane u realnom životu- dan za danom“, rekao je Vujović.

Crnogorskom društvu je, istakao je on, danas nasušno potrebna snažna socijaldemokratska politika.

„Priroda djelovanja Socijaldemokratske partije je sklonost ka saradnji. Sjetićete se da smo na tome insistirali i dok smo bili na vlasti šireći frontove zajedništva i sa nekim opozicionim tada progresivnim snagama. I 2017. godine smo ponudili cijeloj demokratskoj javnosti “Manifest za okupljanje progresivnih snaga” kada nije bilo ni zrelosti ni pameti da se uđe u taj politički aranžman i time preveniraju neki negativni procesi koji su uslijedili na strani tada političke alternative. Zato SDP i danas treba da teži objedinjavanju ukupnog reformskog i progresivnog potencijala crnogorskog društva, kako bi se jačao politički front i otpor društvenim devijacijama i retrogradnim trendovima koji prijete i Crnoj Gori i regionu. U kakvoj god formi djelovao, SDP i njegovi ljudi će djelovati na način da politika konačno počne da bude rad u javnom interesu za razliku od dominantne“ – zaključio je u obraćanju delegatima Kongresa Ivan Vujović.