Vučurović: Imamo jasan plan za povećanje penzija

Vučurović: Imamo jasan plan za povećanje penzija

Poslanik NSD-a Jovan Vučurović izjavio je da koalicija Za budućnost Crne Gore ima jasan za povećanje penzija.

Kako je naveo, 42. Vlada Crne Gore kroz program ,,Evropa sad” nije bila predvidjela ni jednu mjeru za unapređenje standarda penzionera pa je prilikom usvajanja budžeta za 2022. godinu prihvaćen amandman koji je predložio DF i tako je omogućeno usklađivanje penzija tri puta godišnje, pa tako penzioneri nijesu čekali prvo usklađivanje penzija godinu dana, do januara 2023. godine.

– Isti odnos prema penzionerima imala je i 43. Vlada koja se samo simbolično osvrnula na položaj penzionera, kroz par jednokratnih uplata za penzionere sa najnižom penzijom, dok su ostali penzioneri kroz redovno usklađivanje dobijali simbolična povećanja, a koja nijesu pratila inflaciju i povećanje troškova života. Pošto su tokom 2022. godine povećane bruto plate zaposlenim u državnoj i javnoj upravi i time se povećali doprinosi za penzijsko osiguranje, povećan priliv novca u Fond PIO nije iskorišćen za povečanje penzija već se Vlada sada hvali da je Fond PiO postao samoodrživ, a na drugoj strani položaj penzionera je postao neodrživ – ukazao je Vučurović.

Koalicija ,,Za budućnost Crne Gore” će odmah po konstituisanju nove Skupštine predati Izmjene Zakona o PiO kojim će lični bod kao osnovica za obračun penzije biti povećan za 20 odsto i tako omogućiti povećanje penzije svim penzionerima, poručio je poslanik NSD-a.

– Penzioneri koji sada primaju minimalne penzije od 300 evra dobiće povećanje za 60 evra, oni sa primanjem od 500 evra povećanje za 100 evra, a oni sa penzijom od 700 evra povećanje za 140 evra. Ovim Zakonom će se ograničiti samo najveće penzije tako da do sada najveći lični koeficijent osiguranika koji je iznosio četiri će biti 3,5, u ovu grupu spadaju uglavnom funkcioneri bivših režima. Novim izmjenama Zakona o PiO, takođe, riješićemo problem za oko 11.000 građana Crne Gore, takozvanih srazmjernih penzionera, koju su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora i čija su penzije manje od minimalne. Izmijenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju svima njima ćemo riješiti da im penzija ne može biti manja od minimalne penzije koju primaju penzioneri koji su čitav radni staž ostvarili u Crnoj Gori i da ubuduće budu jednako tretirani prilikom usklađivanja i povećanja penzija – saopštio je Vučurović.