Vlada donijela Uredbu o realizaciji i korišćenju novca iz IPARD III programa

Vlada donijela Uredbu o realizaciji i korišćenju novca iz IPARD III programa

Vlada je donijela Uredbu kojom će se poljoprivrednicima iz ruralnih područja omogućiti povlačenje novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije, radi dostizanja standarda, ekonomskog, socijalnog i teritorijalnog razvoja, pametnog, održivog i inkluzivnog rasta kroz razvoj fizičkog kapitala.

Ova Uredba o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta IPARD III programa, donijeta na današnjoj sjednici izvršne vlasti.

IPARD sadrži bespovratni novac za podršku razvoju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede. On se mora potrošiti u predviđenim vremenskim rokovima, a ako se ne potroši vraća se EU. IPARD-om III će poljoprivrednicima biti dostupno 81,97 miliona eura,od čega podrška EU iznosi 63 miliona eura a doprinos Crne Gore 18,97 miliona eura.

„Uredbom se uređuje realizacija i postupak korišćenja sredstava finansijske podrške za sprovođenje mjera ruralnog razvoja iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije (IPA) za „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“ (Mjera 1), „Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva“ (Mjera 3) i „Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja“ (Mjera 7) – podmjera 7.1 „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“, podmjera 7.2 „Podrška investicijama za preradu na gazdinstvu“ i podmjera 7.3 „Podrška investicijama za unapređenje zanata“, u skladu sa Programom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD-a III 2021-2027“, ističe se u saopštenju VLade.

Poljoprivrednici su u okviru IPARD projekta gradili objekte za smještaj stoke, mehanizacije, stočne hrane, nabavljali su zasade, sisteme za navodnjavanje, specijalizovana vozila… Prethodno je trajanje IPARD II programa produženo do kraja ove godine.