Abazović: Rezultati pokazuju da nema govora o bankrotu države

Abazović: Rezultati pokazuju da nema govora o bankrotu države

Premijer Dritan Abazović kazao je da je rezultat koji je Vlada napravila u prethodnih godinu dana iznad svih očekivanja i spektakularan.

„Vlada je svih 365 dana radila u šestoj brzini“, kazao je Abazović na predstavljanju rezultata koje je Vlada postigla u prethodnih godinu.

Premijer je kazao da rezultati pokazuju da nema govora o bankrotu države.

On je naveo podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) u Crnoj Gori u 2022. godini iznosio rekordnih 5,8 milijardi eura, da je nezaposlenost smanjena, da je minimalna plata od 450 eura „ubjedljivo najviša u regionu“, što je slučaj i sa prosječnom zaradom od 771 euro koliko je iznosila za februar.

On je kazao da su sve kompanije u državi prošle godine ostvarile rekordno dobre rezultate.

Govoreći o ekonomskim rezultatima podsjestio je da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) preuzela upravljanje Željezarom, da je država preuzela upravljanje trajektom linijom Kamenari-Lepetane, da je uvećano vlasništvo države u vlasničkoj strukturi Luke Bar.

„Od danas počinje da se naplaćuje karta na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane. Takođe, cilj države je da kompletira Luku Bar, i to je najveća razvojna šansa Crne Gore. Ona treba da omogući izgradnju auto-puta prema Srbiji i poboljšanje željeznice. Luka Budva ustupljena je Budvi“, naveo je Abazović.

Premijer je saopštio da će posebno spektakularna biti žičara Kotor-Lovćen.

„Izgradnja žičare Kotor-Lovćen, tvrdim da će ovo biti najprestižniji objekat u turizmu. Ko god ode na Lovćen, zauvijek će nositi lijepe uspomene iz Crne Gore“, rekao je Abazović.

On je naveo da se poslije 40 godina grade novi objekti u zdravstvu, da su stvoreni uslovi za izgradnju 33 nova infrastrukturna objekta, među kojima je most na Adi Bojani koji će povezati Crnu Goru i Albaniju, aerodrom u Beranama.

„U Pljevljima potpisan najbolji projekat za četiri biznisa vezana za TE, rješenje zagađenja i generisanje radnih mjesta. U Bijelom Polju će se graditi solarna elektrana, u Kolašinu očekujemo hotele visoke kategorije i da to generiše velimi dio turističkog proizvoda. Odlučili da kolašin, Mojkovac i Bijeli Polje povežemo žičarom. Nikšić je dobio Željezaru i Belugu, ali postoji joş ozbiljnih planova. U Šavniku postoje uslovi za izgradnju energetskih objekata“, kazao je Abazović.

Na primorju će se, poručio je, graditi hoteli Jadran, Mediteran, Otrant i Galeb u Ulcinju, Hyatt i Mariott u Kotoru, Rodos u Perastu, Bigova Bay u Kotoru…

Abazović je kazao da ni najveći pesimisti više ne osporavaju da će predstojeća turistička sezona biti rekordna.

„Hoteli sa četiri ili pet zvjezdica su puni od februara i tako će biti do oktobra“, rekao je Abazović.

Premijer je podsjestio da su penzioneri dobili jednokratnu pomoć, da su studentima uvećani studentski krediti, da su obezbijeđene naknade za novorođenčad…

Pohvalio se da se cijene struje nisu smanjivale, a da je pritom EPCG ostvarila za tri mjeseca ove godine prihod od preko 180 miliona eura.

Abazović je podsjetio i da su akcize na gorivo bile ograničene, da je Vlada pokrenula projekat „Stop inflaciji“, kao i da su cijene marži osnovnih životnih namirnica ograničili.

„Istorijska ulaganja u sportu i došle su nagrade i medalje. Imali smo rekordna izdvajanja za inovacije i nauku. Inovatori su partneri Vlade kad je u pitanju svemirski program, IT sektor, radi se projekat za požare… Velika izdvajanja za njih i način da se mladi ljudi afirmišu… Agrobudžet je najveći u istoriji Crne Gore. Nije izostala podrška ni za medije, pokušaćemo da dodatno pomognemo štampane medije“, rekao je premijer.