Đurović: Svaka vladajuća struktura mora se za slobodu medija zalagati istinski, a ne deklarativno

Đurović: Svaka vladajuća struktura mora se za slobodu medija zalagati istinski, a ne deklarativno

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović čestitala je 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim novinarima i zaposlenim u medijima u Crnoj Gori.

Nažalost, dodala je, moramo se prisjetiti žrtve koju je, radeći svoj posao, prinio Duško Jovanović, čije ubistvo ni do danas nije rasvijetljeno, kao i napada na Oliveru Lakić, Tufika Softića i brojne druge novinare koji su za svoj profesionalizam i želju da pomognu crnogorskom društvu platili visoke cijene.

“Uprkos tome, nastavili su da vode bitku za slobodno, profesionalno i etičko novinarstvo, vjerujući da samo tako možemo izgraditi društvo zasnovano na slobodi i istinskoj demokratiji”, navela je ona.

Prema njenim riječima, ozbiljna institucionalna podrška je neophodna u cilju rješavanja problema novinara, fotoreportera, snimatelja i svih drugih zaposlenih u medijima, a to su, prvenstveno, niske zarade, cenzura, nizak nivo medijske pismenosti, te lažne vijesti i dezinformacije koje su sve prisutnije u medijskom prostoru.

Naglasila je da pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze novinari u Crnoj Gori, neadekvatni uslovi u kojima rade, a o kojima se uglavnom ćuti, ne mogu voditi poboljšanju stanja na medijskoj sceni.

“Proces evropskih integracija u kome se nalazimo već godinama zahtijeva od nas ozbiljan rad na promjeni takvog ambijenta”, poručila je ona.

S obzirom na to, kaže Đurović, da se većina relevantnih političkih subjekata zalaže za članstvo Crne Gore u EU, svaka vladajuća struktura mora se za slobodu medija zalagati istinski, a ne samo deklarativno jednom godišnje.

“U to ime, koristim priliku da svim zaposlenim u medijima ukažem dužno poštovanje i zahvalnost na doprinosu koji daju demokratizaciji naše zemlje”, zaključila je Đurović.