Spajić: Marže se ograničavaju na prvoj redovnoj sjednici Vlade, sprovodimo i singapurski model

Spajić: Marže se ograničavaju na prvoj redovnoj sjednici Vlade, sprovodimo i singapurski model

Vlada će na prvoj redovnoj sjednici Vlade proširiti obuhvat ograničenja marži a ovaj put će biti uključen veći broj proizvoda. Ključno za crnogorsko tržište je dovođenje stranih trgovačkih lanaca iz Evropske unije, kako bi se se tržište otvorilo a marže smanjile.

To je na konferenciji za medije poručio premijer Milojko Spajić.

Istakao je da su Evropa sad 1 i 2 samo početak ekonomskih reformi koje planiraju do kraja mandata Vlade, te da će i standard građana biti značajno veći. Naveo je i da su trgovinski lanci posebno napredovali za vrijeme ranijih vlada te da rade na ograničenju marži.

„Na prvoj redovnoj sjednici Vlade ćemo proširiti obuhvat za koje ćemo ograničiti marže, i obuhvatiti više proizvoda“, istakao je Spajić i naveo da je ključno dovođenje stranih lanaca iz EU, kako bi se se otvorilo tržište a marže smanjile.

Spajić je dodao i da Crna Gora mora da ispravi infrastrukturu jer je proizvod dolaskom u Crnu Goru već skup, a ne isplati se dovoditi velike količine proizvoda.

Osim toga, naveo je da mu je premijer Singapura saopštio tri koraka kroz koje je ta država došla od najsirmašnije, do jedne od najbogatnijih.

„Tri su ključne mjere koje država mora da sprovede, one moraju da krenu odmah a neke od njih, efekti će biti vidljivi kratkoročno, srednjoročno a za neke dugoročno – odnosno za dvije, tri godine, za pet, šet, pa za 10 godina“, pojasnio je on.

Spajić je naveo da su kratkoročne reforme one vezane za poresku politiku. Ekonomski model Singapura je bio fokus na ljude jer su morali s obzirom da uvoze vodu, struju i druge resure, a fokus ove Vlade je isti, pa su nam ljudi primarni resurs.

„U oktobru ove godine poresko opterećenje na ljude i rad će da bude na 16,2 odsto za prosječnu zaradu“, pojasnio je on i dodao da je to ubjedljivo najmanje opterećenje u Evropi.

Naglasio je da je ulaganje u infrastrukturu druga, odnosno srednjoročna mjera. Istakao je da je pristup Podgorici ključan za svaku opštinu u Crnoj Gori, kao i njihova međusobna povezanost.

„Ovo je 18 dionica auto-puteva i brzih cesti koje planiramo da izgradimo. Auto-putevi se ne grade 100 puta, oni se grade samo jednom. Njemačka je Njemačka zbog infrastrukturne povezanosti i ima stratešku lokaciju“, naveo je Spajić i istakao da se Crna Gora ponaša kao da nema slično tržište i poziciju.