SNP: Da li je volja sedam lica iz odbora povjerenika volja Berana?

SNP: Da li je volja sedam lica iz odbora povjerenika volja Berana?

U Beranama se nastavlja kabadahijsko ponašanje pojedinaca određenih od strane Vlade Crne Gore, a rukovođenih instrukcijama političkih struktura koje u vladi imaju dogovor i većinu, ocijenili su beranskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) nakon što je danas odbor povjerenika Opštine Berane za novog predsjednika Opštine izabrao Boža Premovića iz Demokrata.

U ovoj partiji smatraju da se ovom odlukom protivustavno suspenduje volja građana.

Kažu da ne mogu da se ne zapitaju zašto se sa ovim stvarima čekalo sve do sada, te istakli da ako je cilj rješenje katastrofalne situacije u Beranama, onda je Vlada zakasnila nekoliko mjeseci.

Kriza je počela još u maju 2022. godine i ušla u završnu fazu u januaru ove, kada se desio presedan do sada neviđen u Crnoj Gori, kažu iz SNP-a.
„Naime oni koji su zakazivali sjednice na iste nijesu ni dolazili, pa smo imali više odloženih nego održanih sjednica, a da su pri tom sve bile po ‘hitnom postupku’ bez ikavog opravdanog razloga.

Vrhunac političkog neumjeća vlasti je podnošenje ostavki od strane prvo potpredsjednika Ćulafića, a potom i predsjednika opštine Todorovića, koji je ostavku podnio 13.juna ove godine. Od tada u Beranama vlada nezapamćena anarhija na lokalnom nivou“, ocijenili su iz SNP-a u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz ove partije su kazali da je Vlada, umjesto da reaguje na vrijeme i riješi probleme na način da raspusti lokalni parlament i da se raspišu vanredni lokalni izbori, pala pod pritisak određenih ministara iz Demokratske Crne Gore, kojima ti izbori nisu odgovarali i gura Berane u još veću propast.

„Držeći se strogo formalno slova, inače nedorečenog zakona prihvatljivo im je bilo da se sjednice skupštine ne održavaju, da opština 6 mjeseci nema predsjednika i potpredsjednike i da lokalna uprava na svim nivoima ne funkcioniše. Sada je jasno da je to samo bio izgovor i politička kalkulacija.
Upozoravali smo da treba da se raspišu izbori dok nije nastupila kriza, dok je bilo novca u budžetu za sve korisnike i dok su trajali rokovi za preduzimanje radnji za deblokadu. To im nije odgovaralo -vršio se pritisak na odbornike i čekao se haos“, navode iz SNP-a.

Kažu da je sada kad je konačno imenovan odbor povjerenika, koji je, kako tvrde, po zakulisnim dogovorima trebalo da prolongira izbore do proljeća, isti suspenduje nanovo volju građana i grubo krši Ustavne norme da je građanin nosilac suverenosti.

„Ovu namjeru osujetilo je raspisivanje lokalnih izbora od strane Predsjednika Crne Gore za 8. decembar ove godine. Postavljamo pitanje – da li je volja sedam lica iz odbora povjerenika volja Berana? Zašto onda kada nema inače zakona o Vladi da propiše ovakve situacije uopšte idemo na izbore? Kako će sada Odbor da ispuni zadatke od Vlade Crne Gore, koji su navodno bili razlog za raspuštanje skupštine tj. da donese Strateški plan razvoja opštine, Lokalni energetski plan opštine i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti? Ova dokumenta nijesu donešena za tri godine prethodne vlasti.

Zašto se Demokrate ne drže istih principa kao u Budvi kada uvedena prinudna uprava, kada su govorili da je postupanje na ovaj način nezakonito, a sada se analogijom primjenjuje Budvansko ‘rješenje’ iako znamo da nije ista pravna situacija kao u Beranama? Konačno se pitamo zašto, po običaju na ovo pravno nasinje ćuti bivši Demokratski Front?“, zaključuje se u saopštenju SNP-a.