Satler: Crna Gora pokazala da može napredovati, EU spremna za nove članice, iskoristiti trenutak

Satler: Crna Gora pokazala da može napredovati, EU spremna za nove članice, iskoristiti trenutak

Crna Gora je pokazala da može napredovati, a Evropska unija je spremna za nove države članice, kazao je novoimenovani ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler, koji je pozvao donosioce odluka u državi, Vladu i opoziciju da „ovaj trenutak iskoriste“.

Diplomate iz svih 27 država članica EU borave u dvodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

Evropska kuća je saopštila da će, tokom posjete Crnoj Gori, evropske diplomate, članovi radne grupe Savjeta EU za proširenje – KOELA, imati niz sastanaka sa državnim zvaničnicima i predstavnicima ključnih institucija zaduženih za proces pristupanja Crne Gore EU, kao i predstavnicima organizacija civilnog društva.

Satjer je, u izjavi povodom posjete članova KOELA, naveo je da je riječ o prvoj velikoj posjeti svega nekoliko dana od početka njegovog mandata. Pojasnio je da je riječ o diplomatama koji su zaduženi za proces proširenja, koji nadgledaju proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i prate napredak na reformskom putu, ali i kvalitet zakona i propisa.

„Zašto je ova posjeta važna? Važna je zbog dvije glavne stvari. Prva je da je Crna Gora pokazala da može napredovati. Bio sam srećan što sam mogao vidjeti i prije nego što sam stigao u Crnu Goru, da ste prošli takozvani IBAR test. IBAR, sada to ovdje svi znaju, bio je vrlo važan test jer se radi o vladavini prava, pravosuđu i veoma važnim zakonima koji su doneseni. Zato je ovo sada dobar trenutak i pozivam sve donosioce odluka u državi, Vladu, ali takođe i opoziciju, jer je članstvo u Evropskoj uniji proces cjelokupnog društva, da ovaj trenutak iskoriste. Druga važna stvar je da je Evropska unija spremna za nove države članice. Moja šefica, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govori o istorijskom pozivu da se Evropska unija kompletira. A to je nešto u čemu Crna Gora može da posluži kao primjer,“ saopštio je Satler.