Šaranović: Neprimjerena i neoprezna izjava Dačića

Šaranović: Neprimjerena i neoprezna izjava Dačića

„Podsjetiću da Ritopek, mirno i vrijedno mjesto pokraj Beograda, ni na koji način nije odgovorno za stravične zločine koje je tamo počinio klan Belivuka i Miljkovića. Njihovi postupci, koje je svijet s pravom osudio, nemaju veze sa vrijednim građanima Srbije, kao što ni kriminalne aktivnosti pojedinaca nemaju veze sa poštenim građanima Crne Gore“

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić uputio neprimjerenu poruku kada je kazao da „svako selo u Crnoj Gori ima svoju organizovanu kriminalnu grupu“.

Dačić je kazao da je Srbija sasjekla krake kriminalne hobotnice grupa iz Crne Gore i da posljednjih godina nije bilo mafijaških ubistava.

„Ja ne znam najbolje geografiju Crne Gore pošto nisam iz te zemlje, ali tamo svako selo ima svoju organizovanu kriminalnu grupu, a ja nikad nisam čuo u životu za ta sela“, kazao je Dačić.

Šaranović mu je odgovorio da crnogorska sela čine, prije svega, časni, vrijedni i pošteni domaćini, koji od svog rada žive dostojanstveno.

„Izgovoriti bilo što što ih može dovesti u vezu sa kriminalnim grupama je, bez dileme, neoprezno i neprimjereno“, naveo je Šaranović u reagovanju.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao i da mu je žao „što je bivši režim Crne Gore ostavio naslijeđe zbog kojeg se pred svijetom suočavamo s percepcijom o snažnom kriminalnom miljeu građenom tri decenije“.

„Tokom tog perioda, kriminalne organizacije su neometano rasle i širile se, a kada to nije bilo dovoljno, povezivale su se sa sličnim grupama u drugim zemljama, uključujući Republiku Srbiju. Bio je to period u kojem su najviši policijski zvaničnici ukidali zabrane ulaska srpskim državljanima Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku, obezbjeđivali im pratnju, policijsku zaštitu, pa čak i promociju na konferencijama za štampu. Podsjetiću da Ritopek, mirno i vrijedno mjesto pokraj Beograda, ni na koji način nije odgovorno za stravične zločine koje je tamo počinio klan Belivuka i Miljkovića. Njihovi postupci, koje je svijet s pravom osudio, nemaju veze sa vrijednim građanima Srbije, kao što ni kriminalne aktivnosti pojedinaca nemaju veze sa poštenim građanima Crne Gore. Kriminal ne poznaje granice, naciju, niti vjeru, i zato ne smijemo dozvoliti da neoprezne izjave naruše dostojanstvo naših građana“, rekao je Šaranović.

Dodao je i da Crna Gora danas svjedoči istorijskim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i teškog naslijeđa koje ostavlja prošlost.

„Naša posvećenost saradnji sa međunarodnim partnerima, uključujući Republiku Srbiju, ostaje čvrsta i od principijelne važnosti, jer samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti ovu pošast. Takođe, žalimo zbog pojedinih struktura koje se povode za ovakvim izjavama i servilno prihvataju stavove nekih drugih zemalja koje zadiru u naš suverenitet i dostojanstvo naših institucija. Kada je trebalo, nismo im mogli čuti glasa, jer je politika dvostrukih aršina njihova magistrala djelovanja. Za razliku od njih, ja ću uvijek i na svakom mjestu čuvati dostojanstvo Crne Gore i njenih građana, bez obzira odakle dolaze neprimjerene poruke. Crna Gora je država časnih ljudi i naša je obaveza da njihov ugled zaštitimo“, zaključio je Šaranović.