Rusija odbacuje fokus G20 na bezbjednost

Rusija odbacuje fokus G20 na bezbjednost

Rusija je u nedjelju pozvala G20 da prestane da razgovara o bezbednosti i da se fokusira na najhitnije svetske socio-ekonomske probleme, uoči samita na kome će dominirati zapadne kritike ruske invazije na Ukrajinu.

G20 – grupa najvećih svijetskih ekonomija koja čini više od 80% globalnog BDP – trebalo bi da se sastane na indonežanskom ostrvu Bali ove nedelje, a očekuje se da će zapadni lideri, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena, koristiti forum visokog profila da se javno obruši na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

U saopštenju objavljenom uoči samita, rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je „fundamentalno važno da G20 koncentriše svoje napore na stvarne, a ne na imaginarne pretnje“.

Dodaje se: „Uvjereni smo da je G20 pozvana da se bavi socio-ekonomskim problemima. Proširivanje svoje agende na oblasti mira i bezbjednosti, o kojima mnoge zemlje govore, nije održivo. Ovo bi bio direktan upad na mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i potkopaće atmosferu poverenja i saradnje u G20“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predvodiće rusku delegaciju na samitu – prvom otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru – nakon što je Kremlj rekao da je predsjednik Vladimir Putin previše zauzet da bi prisustvovao.

Ranije u nedjelju, Lavrov je prekorio Zapad zbog nastojanja da „militarizuje“ jugoistočnu Aziju, u komentarima koji su postavili teren za potencijalno napetu konfrontaciju u G20.

Rusija je rekla da će globalna kriza sa hranom biti ključni deo dnevnog reda na Baliju, koji pada samo nekoliko dana pre nego što bi 19. novembra mogao da istekne značajan ugovor o žitu za Crno more.

Moskva poziva Zapad da ublaži neke sankcije za koje kaže da blokiraju ključni izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva, i do sada je odbijala da se obaveže da produži sporazum, koji olakšava izvoz žitarica iz južnih ukrajinskih luka.