Pregovori u Podgorici zapeli: prvih 25 funkcija, DF dobije 8, Demokrate 6, URA 6 i PES 5

Pregovori u Podgorici zapeli: prvih 25 funkcija, DF dobije 8, Demokrate 6, URA 6 i PES 5

Iako je izgledalo da sve ide po planu i da će dogovor brzo biti postignut, četvrtog dana pregovora pobjednika lokalnih izbora od 23. oktobra o formiranju vlasti u Podgorici došlo je do mimoilaženja u stavovima, pa su pregovori juče zaustavljeni.

Niko od prisutnih nije mogao da potvrdi da li će do nastavka pregovora doći i da li je kriza trenutna ili su porasli apetiti Evrope sad doveli do ćorokaka i nemogućih zahtjeva. Sastanak bi ponovo trebao da se održi tokom dana.

Na stolu je da prvih 25 funkcija, DF dobije 8, Demokrate 6, URA 6 i PES dobija 5 funkcija.

Kako saznajemo, ranije dogovorena naizmjenična podjela je prihvatljiva Evropi sad i DF-u, čeka se izjašnjenje drugih.

Ono što je bilo simptomatično je da je došlo do promjene u sastavu pregovaračkih timova pa je juče po prvi put na sastanak stigla Olivera Injac, kandidatkinja Pokreta Evropa sad za gradonačelnicu. Uz nju je bio Boris Pejović, generalni sekretar partije.

U ime Demokratskog fronta bili su Koča Đurišić, Radoš Zečević, Vladimir Bulatović, Dejan Vujisić i Branka Bošnjak, koaliciju Demokrate predstavljali su Danilo Šaranović, Vladimir Čađenović i Branko Kovačević, ispred URA Luka Rakčević, a Demosa Miljana Kićović.

Kako Borba nezvanično saznaje pokret Evropa sad tražio je Sekretarijat za finansije ali i neslaganje sa već usaglašenim modelom raspodjele funkcija naizmjenično, gdje bi DF birao prvi.

Demokratskom frontu trebalo je da pripadne 17, Pokretu Evropa sad 15, Demokratama deset, a Građanskom pokretu URA šest, od 48 funkcija u organima uprave i preduzećima Glavnog grada.

Kako je 12. aprila konstitutivna sjednica parlamenta sada je otvoreno pitanje da li će biti biran predsjednik. Ta pozicija pripala je DF – u, odnosno Jeleni Borovinić Bojović. U slučaju da nema dogovora većine to praktično znači da će samo biti verifikovani odbornički mandatai i sjednica prekinuta. Po zakonu skupština se mora konstituisati u roku od 60 dana od objavljina konačnih rezultata izbora, a u slučaju da do toga ne dođe raspisuju se novi izbori. Skupština se smatra konstituisanom izborom predsjednika. Podsjećamo da su konačni rezultati izbora objavljeni 23.marta.