Poslanici neće dati zeleno svijetlo za izmjene zakona o ukidanju neradne nedjelje

Poslanici neće dati zeleno svijetlo za izmjene zakona o ukidanju neradne nedjelje

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović najavio je ukidanje neradne nedjelje tokom sezone. Naime, od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara nedjelje bi bile radne i to je predstavljeno kao određeni kompromis koji su postigli sindikat i poslodavci. Međutim, za ove izmjene bi se moralo glasati u Skupštini gdje većina jasno kaže „ne“ ukidanju neradne nedjelje.

Pokušaj osluškivanja terena, puštanjem u javnost izjava kako je dogovor postignut da se neradna nedjelja ukida tokom sezone, nije urodio plodom.

Jasna namjera poslodavaca da ubira veći prihod u sezoni i to preko leđa radnika koji rade za minimalne plate je prozrijeta, te u parlamentu jasno kažu da to neće proći jer su prava zaposlenih na prvom mjestu.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Dejan Đurović (DF), povodom informacije da bi mogla biti ukinuta neradna nedjelja, saopštio je da je prošlo robovlasničko doba.

„Bez obzira što poneki ekonomski analitičari tvrde da bi to pozitivno uticalo na državni budžet i da bi dovelo do povećanja prihoda ali se zaboravlja da je robovlasničko doba odavno prošlo. Nedjelja je dan za porodicu i odmor i tako bi trebalo da ostane i za sve zaposlene u trgovinama, sagledavajući u kakvim uslovima rade, kolike su plate i kako se isplaćuju odmori“, poručio je Đurović.

I Demokrate su saglasne da neradna nedjelja treba da ostane.

„Odluka zadržavanju ili ukidanju neradne nedjelje ne zavisi od onih koji mijenjaju svoje stavove u zavisnosti od političkih potreba i izbornoh kampanja, pa su ranije bili za ukidanje, a sada navodno protiv ukidanja, već isključivo od poslanika aktuelnog saziva Skupštine, jer je predlogom koji smo čuli predvidjeno da se izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini usvoje najkasnije u maju, kako bi isti mogao primjenjivati od 1. juna i nastupajuće turističke sezone. Mi u odnosu na navedeno pitanje ostajemo principijelni i dosljedni. Nema glasova poslanika Demokrata za pomenute izmjene Zakona i ukidanje neradne nedjelje i tome ćemo se uvijek suprostaviti“, napisao je poslanik Demokrata Boris Bogdanović.

Ni Prava Crna Gora neće podržati ovu izmjenu jasno je saopštio lider te partije Marko Milačić.

Ni manjinske partije ne žele ukidanje neradne nedjlje već fokus stavljaju na radnike, koji i dalje nisu zaštićeni u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da budu.

Ministar Đurović dolazi iz redova URE te se može pretpostaviti da bi oni glasali za ukidanje neradne nedjelje.

DPS se zasad nije izjašnjavao, kao ni SDP.

Ono što je sigurno jeste da ove izmjene moraju doći u parlament koji će ih očigledno odbiti.