Počelo zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS, Nedović poručila: Region formira konkurentno ekonomsko područje

Počelo zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS, Nedović poručila: Region formira konkurentno ekonomsko područje

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, čiji je domaćin Parlament Irske, počelo je danas sastankom Stalnog odbora, na kome je učestvovala šefica delegacije Skupštine Crne Gore Jelena Nedović.

Kao novoimenovana šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Nedović se prvi put obratila odboru koji okuplja šefove svih delegacija, osvrnuvši se na veoma uspješan forum delegacija Jugoistočne Evrope u organizaciji Skupštine Crne Gore, uz ocjenu da je ova inicijativa pod okriljem PS OEBS-a veoma korisna za podsticanje regionalne saradnje.

Nedović je predstavila da su na drugom po redu forumu, održanom u Crnoj Gori, razmijenjene ideje i iskustva fokusirajući se na budućnost turizma, kao ključnog sektora za ekonomije Jugoistočne Evrope. Uz konstataciju da je potrebno raditi na povećanju naših kapaciteta i stvaranju bespekornih uslova za turiste, prenijela je zajedničku ocjenu sa skupa da, iako smo individualno mala tržišta, zajedno kao region formiramo značajno i konkurentno ekonomsko područje.

„Kroz naša dva foruma, u Tirani i Podgorici, svjedočili smo snažnoj spremnosti među koleginicama i kolegama iz svih zemalja u regionu da sarađuju i unaprijede naše međusobne odnose i kooperaciju. Kao parlamentarci, važno je da našu komunikaciju vodimo licem u lice, a ne preko medija, kako bismo postigli značajnu saradnju i trajna prijateljstva. Samo tako možemo ubrzati napredak regiona Jugoistočne Evrope“, zaključila je tom prilikom šefica delegacije.

Poslije Stalnog odbora, uslijedila je parlamentarne konferencija na remu „Pedeset godina nakon Helsinkija: Uloga parlamenata u jačanju OEBS-ovog sveobuhvatnog modela mira i bezbjednosti“.

Na inauguracionoj sjednici govorili su predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Šon O’Feril, predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kauma i šef irske delegacije Majkl Krid.

Članica delegacije Jevrosima Pejović govorila je na prvoj sesiji posvećenoj pitanjima rješavanja sukoba, podršci medijaciji, pomirenju i postkonfliktnoj rehabilitaciji.

Tom prilikom istakla je ključnu ulogu OEBS-a u postkonfliktnom periodu na Balkanu, naglašavajući da je organizacija presudno doprinijela izgradnji demokratije i promociji dugoročne stabilnosti u regionu.

„Kao ponosna učesnica OEBS-a, Crna Gora vidi svoje članstvo u ovoj organizaciji komplementarno evropskim aspiracijama. Upravo sveobuhvatan pristup bezbjednosti, koji je u srži OEBS-a, u potpunosti je usklađen sa našim strateškim ciljem pristupanja Evropskoj uniji“, rekla je Pejović.

Govoreći o značaju međunarodnih organizacija, Pejović je ukazala na posvećenost Crne Gore multilateralizmu, dodajući da su organizacije poput OEBS-a dokazale svoju dugoročnu vrijednost, pokazujući se kao nezamjenjivi stubovi mira i stabilnosti. U tom kontekstu, izrazila je vjeru u sposobnost OEBS-a da prevaziđe prepreke, čak i u najtežim vremenima, te apostrofirala potrebu da parlamentarci zajednički jačaju njegovu ulogu u očuvanju bezbjednosti i saradnje, naglasivši da je to „sada više nego ikada ranije“ potrebno.

Jesenje zasijedanje okupilo je oko 150 parlamentaraca i visokih zvaničnika, a nastavlja se sjutra kada će se raspravljati o pitanjima klimatske krize i migracija.

Delegaciju Skupštine Crne Gore čine šefica delegacije Jelena Nedović, Amer Smailović, Jevrosima Pejović, Momčilo Leković i Jevto Eraković.