PES: Vladu će glasati skoro dvije trećine poslanika, Crna Gora na pragu istorijskog pomirenja

PES: Vladu će glasati skoro dvije trećine poslanika, Crna Gora na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je danas da je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, koja će kako su kazali biti inkluzivna, stabilna i evropska.

„Takvu Vladu će glasati skoro dvije trećine poslanika, što je najveća podrška od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Istovremeno, participacijom u izvršenoj vlasti koalicije ZBCG (Za budućnost Crne Gore) i predstavnika manje brojnih naroda, naša zemlja se nalazi na pragu istorijskog pomirenja.
To je uslov da se konačno okrenemo budućnosti i sadržajima koji će našu zemlju približiti Evropskoj uniji“, ističe se u saopštenju PES na čijem je čelu predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Iz PES su kazali da je ovo „jedinstvena šansa za našu generaciju i pozitivan primjer za cijeli region“.

„Crna Gora će pokazati da je u svakom segmentu zrela za punopravno članstvo u EU. Nastavićemo sa unapređenjem životnog standarda i vladavine prava, dinamičnim infrastrukturnim razvojem i afirmacijom građanske Crne Gore“, poručili su iz PES.

„Vijesti“ su danas objavile da ako danas budu izabrani novi ministri i potpredsjednici Vlade Milojka Spajića, na njenom prvom okupljanju možda neće biti mjesta za stolom u sali u kojoj se održavaju sjednice, jer članova Vlade može biti najmanje jedan više nego što trenutno tamo ima stolica i kompjutera – 31, a za tim stolom sjede još i generalni sekretar i predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo.

Prema informacijama „Vijesti“, rekonstruisana 44. vlada imaće 26 ili 27 ministarstava, pet potpredsjednika bez resora i premijera.

Poslanici će danas, shodno odluci sa jučerašnje sjednice kolegijuma predsjednika Skupštine, nastaviti sjednicu parlamenta tačkom koja se odnosi na izbore i imenovanja, u okviru koje će tri sata raspravljati o rekonstrukciji vlade i potom izglasati predložene nove kadrove. Ova odluka je donesena bez saglasnosti opozicije, koji su oštro kritikovali i dosadašnji proces rekonstrukcije.

Za nove kadrove u vladi biće predloženi funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Bošnjačka stranka bi mogla da u rekonstruisanoj Vladi dobije šest pozicija, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Pripašće im kako su konstatovali na sjednici Glavnog odbora (GO) BS-a, koji je sinoć podržao ulazak u Vladu, “11 odsto vlasti po dubini”.