Perić: Preduslov za bilo kakav razvoj Podgorice je demontaža političke bolesti koja se zove partitokratija

Perić: Preduslov za bilo kakav razvoj Podgorice je demontaža političke bolesti koja se zove partitokratija

Preduslov za bilo kakav razvoj Podgorice je demontaža političke bolesti koja se zove partitokratija, ocijenio je za Portal RTCG nosilac liste „Preokret – Ovako više ne može“ Srđan Perić. Glavni prioriteti za razvoj Podgorice, kao kaže, uključuju reorganizaciju i profesionalizaciju gradskih institucija, koje su trenutno, navodi Perić, opterećene partijskim kadrovima i neefikasnim funkcionisanjem.

Šta su ključni prioriteti kada je u pitanju razvoj Podgorice?

Glavni grad prvo treba da dobije punu funkcionalnost gradskih institucija. Administracija je glomazna, postala je dodatno opterećena partijskim kadrovima različitih dresova i način rada je ostao svojom suštinom nepromijenjen uz jedinu nadogradnju u još agresivnijem funkcionerskom marketingu.

Posljedica upravo ove činjenice su odlaganje roka za gradnju kolektora, stanje istočne tribine Gradskog stadiona, nedovršeno gradsko pozorište, nedovršen bulevar na Starom Aerodormu, pomjeranje granica mjesnih zajednica bez znanja građana… Tome prethodi loše planiranje i upravljanje koje je naslijeđeno, a potom samo nastavljeno, pa otud imamo brojne komunalne i infrastrukturne probleme: od parkinga pa sve do nečistoće u gradu. Ali svi ovi problemi proističu iz onog ključnog: politička klasa je zarobila istitucije i ne dozvoljava stručnim i sposobnim ljudima da dođu do punog izražaja. Imate situaciju koju u najkraćem možete opisati sa rečenicom da oni koji znaju i umiju manje upravljaju onima koji znaju i umiju više. Takav sistem ne može biti efikasan. Korijen tog problema je partijski jaram koji je stavljen nad gradskim institucijama i preduzećima. Prioritet je rješavanje tog problema.

Zato za bilo kakav razvoj grada, prvo treba razmontirati političku bolest koja se zove partitokrartija. I to počev od Glavnog grada – jer on treba da pokaže da može biti predvodnik u političkom ozdravljenju. Nakon toga kreće utvrđivanje jasnog presjeka stanja, jer ga nadležni zapravo kriju, uključivanje građana i struke – a nakon toga razvojni projekti od programa javnog stanovanja, podsticaja za kulturu, umjetnost, privredu i sport, pa sve do potpuno drugačijeg planiranja razvoja grada. Superiornost našeg programa je vrijeme pokazalo kroz jednostavnu činjenicu da gotovo nema političkog subjekta koji od prilike do prilike nije uzimao neki njegov segment – ali ga je samo marketinški koristio, ali ne i sprovodio – jer ti ljudi u svemu primarno gledaju partijsku dobit i ličnu promociju. Dakle prvo otklon od takve politike da bi bilo kakav rad imao bilo kakvog smisla – a može ga imati itekako kada se radi po prioritetima koje sam naveo uz koncept odgovornosti – da su obećanja obavezujuća i da ako ih ne ispunjavate da podnosite ostavku i pustite da posao radi neko ko zna. Potreban nam je taj preokret.

Koji elementi vašeg političkog programa čine jedinstvenu ponudu za građane Podgorice?

Mi želimo povratak moći građaninu, želimo veću snagu u donošenju odluke, želimo snažnije mjesne zajednice, ohrabrivanje lokalnih inicijativa i organizovanje lokalnih referenduma na teme od značaja za život i funkcionisanje građana. Ponavljam, stavke našeg prorgama su i konkretne i održive – od polja saobraćaja, preko preduzetništva, planiranja grada, kulture, sporta, komunalnih usluga… ali niti jednu od tih ideja nije moguće realizovati sa ljudima koji su od politike napravili zanat kako da ostanu na vlasti. Zato nam treba snaženje građanina koji bi te ljude suočivo sa odgovornošću, a potom korak po korak treba da dođemo do sistema koji je podređen potrebama građana.

Ako bi se ispunilo samo dio obećanja sa ovih izbora, Podgorica bi ličila na Diznilend za godinu dana. Mi nismo toliko opčinjeni foteljama da bismo bili spremni na takve priče samo da bi zasjeli u njih.

Insistiraćemo u gradskom parlamentu da on dobije pun smisao, da on bude sredstvo pristiska na to da se glas građana čuje, da suočimo vlast sa njihovom nesposobnošću koja je sve očiglednija, da otvorimo institucije, da prezentujemo dobre i održive inicijative i da bude jasno kada vlast neće da ih realizuje zbog partijskih interesa.

Podgorica ne može da razvije svoje mogućnosti upravo zbog partijašenja – ne zbog drugih parametara, jer kao što vidite sve je više novca koji se sliva u Glavni grad, ne zaslugom vlasti već zbog činjenice da smo zemlja u središenjm dijelu sjevernog Mediterana koji je prebogat, a da je Podgorica glavni grad evropske države. Dakle, grad mora početi da se razvija punim kapacitetom, a ne partijskim marketingom, tada je moguće vidjeti transformaciju koja može biti začuđujuće uspješna, ali prvo moramo da uklonimo smetnju na tom putu: vlastohleplje nesposobnih partijskih funkcionera.

Ko su vaši najpoželjniji partneri?

Mi se borimo protiv institucionalizovane partitokratije. Običnim rječnikom – mi se borimo protiv zarobljavanje našeg grada i države od strane partija. Još konkretnije – protiv partijskog jarma koji nas uništava.

Vjerujem da će bilo koji ishod ovih izbora rezultirati da neke partije naprave koaliciju kako bi nastavili sa partijskim zarobljavanjem institucija. Naša misija nije da saučestvujemo sa njima, nego da ovu praksu prekinemo. Naš cilj nije vlast po svaku cijenu, jer da jeste onda bismo bili kao oni. Mi to ne želimo i mi to nećemo. Dakle, građani ne treba da nas glasaju da bismo mi bili dio bilo koje vlasti, već trebaju da nas glasaju zato što ćemo biti prepreka svim vlastima i njihovom zarobljavanju države – a time i nas građana. Vrijeme će pokazati da je ovo ispravna politika, a povećana podrška građana iz izbora u izbore će nam pomoći da naša politika prevlada.

Dakle, nećemo sklapati dilove na način da se ovaj glas izgubi, jer bi to bila kapitulacija i prevara građana koji su za nas glasali. Nama je jasno da je put kojim smo krenuli dug, ali to je jedini način. Dakle, neka oni prave dilove kao sto su uvijek radili, a mi smo tu da ih demontiramo u ime građana.

Građani treba da znaju da je glas za Preokret glas da se povuče crta, i glasno kaže da ovako više ne može. Što nas više građana podrži to ćemo zajedno na ovim izborima snažnije delegitimizovati partitorkatske prakse. To je početak velikog preokreta.