Perić: DPS bez reforme nema perspektive

Perić: DPS bez reforme nema perspektive

Narušeno je jedinstvo pravnog poretka kroz čitav niz neustavnih poteza koji proističu iz samovolje, a koja je nastala iz straha od gubitka vlasti, istakao je Perić.

DPS ima problem negativne percepcije opšte javnosti i šta god da urade, njihov koalicioni potencijal će biti tanak. Mogu da mijenjaju kozmetički stvari, mogu da pomažu druge subjekte, da se predstavljaju za čuvare pravnog poretka dok glasaju neustavne zakone, ali bez pročišćavanja i suočavanja sa zakonom pred nadležnim institucijama funkcionera koji su optuženi za korupciju, oni su samo teret koji nikom nije potreban. Oni treba da se zapitaju zašto bi neko preuzimao bagaž koji sa njima ide u paketu, a sa kojim ni sami ne žele da se sasvim suoče. Uz to, onaj sa kim bi bili u koaliciji izvjesno bi tonuo sa njima, kazao je u razgovoru za „Dan“ jedan od osnivača Preokreta Srđan Perić.

Dodaje da je DPS predugo držao vlast u svojim rukama i sada je račun koji na stolu prilično visok.

– Da su se ranije suočili s tim, moguće da bi stvari bile drugačije. Ne lamentirajmo nad sudbinom bilo koje partije. Stranke nisu vlasnice građana i oni ljudi koji su iz uvjerenja glasali za DPS sada mogu potražiti druge političke opcije koje odgovaraju njihovima vrijednostima. Onaj dio koji čine stalni glasači vlasti ići će ka novoj vlasti, a oni koji odluke ipak temelje na bazi vrijednosti imaće na izborima priliku da osnaže nove subjekte i time pomognu rekonfiguraciji i ozdravljenju ukupne političke scene. Neka se stranke osnivaju, traju i nestaju, ali neka nam fokus bude opšte dobro i trajanje zajednice na održivim osnovama, rekao je Perić.