Pejanović: Zapošljavanje mladih, jedan od proiriteta pokreta Naprijed

Pejanović: Zapošljavanje mladih, jedan od proiriteta pokreta Naprijed

Zapošljavanje mladih ostaje jedan od ključnih društvenih i ekonomskih izazova kako za Crnu Goru, tako i za Podgoricu, naveo je u saopštenju za javnost kandidat za odbornika Pokreta Naprijed, Marko Pejanović.

Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na dan 31.07.2024. godine, u Crnoj Gori je bilo evidentirano 33.610 nezaposlenih osoba, od čega 5.412 u Podgorici. Posebno zabrinjava činjenica da najveći broj nezaposlenih visokoškolaca dolazi upravo iz Glavnog grada, sa ukupno 955 nezaposlenih visokoobrazovanih osoba.

„Crnu Goru je u proteklih 25 godina napustilo čak 140.000 građana, uglavnom mladih, što predstavlja alarmantan podatak koji nas u Pokretu Naprijed duboko zabrinjava,“ izjavio je Marko Pejanović, magistar ekonomije sa Šangajskog univerziteta i kandidat za odbornika Pokreta Naprijed. „Kako bismo zaustavili ovaj trend, potrebno je da se problemu nezaposlenosti mladih pristupi ozbiljno, sa konkretnim mjerama, a ne samo deklarativno“, smatra Pejanović.

Pokret Naprijed kako ističe, zalaže se za sveobuhvatan pristup rješavanju problema nezaposlenosti mladih kroz sljedeće strateške programe:

1. Podrška mladim preduzetnicima : Kroz ciljane inicijative za razvoj startapova i malih preduzeća, Pokret Naprijed će mladima omogućiti pristup mentorstvu, finansijskim sredstvima i poslovnim inkubatorima. Naš cilj je da stvorimo povoljne uslove za mlade preduzetnike, čime će se ojačati preduzetnički duh i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta. 2. Povezivanje obrazovanja i tržišta rada : Radićemo na boljoj integraciji obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. To podrazumijeva razvoj novih obrazovnih programa, stručnih kurseva, i praksi u saradnji sa poslodavcima, kako bi mladi sticali praktične vještine i znanja koja su u skladu sa zahtjevima savremenog tržišta, što će olakšati njihov prelazak iz obrazovanja u radni odnos. 3. Podsticanje inovacija i tehnologije : Fokusiraćemo se na promovisanje inovacija i digitalizacije kao ključnih faktora za budući razvoj ekonomije. Mladi će imati priliku da se uključe u projekte i inicijative iz oblasti tehnologije, IT sektora i drugih savremenih industrija, čime će postati konkurentni kako na lokalnom, tako i na globalnom tržištu rada. Pokret Naprijed poziva sve relevantne aktere – od obrazovnih institucija i poslodavaca do državnih organa i nevladinog sektora – da se pridruže našim naporima za stvaranje boljih uslova za zapošljavanje mladih. Naša zajednička odgovornost je da obezbijedimo da svaka mlada osoba ima priliku za kvalitetan posao, dostojanstven rad i sigurnu budućnost.

“Pokret Naprijed poziva sve relevantne aktere – od obrazovnih institucija i poslodavaca do državnih organa i nevladinog sektora – da se pridruže našim naporima za stvaranje boljih uslova za zapošljavanje mladih. Naša zajednička odgovornost je da obezbijedimo da svaka mlada osoba ima priliku za kvalitetan posao, dostojanstven rad i sigurnu budućnost”, zaključio je Pejanović.