Pavlović: Nema države bez suvereniteta, ako dozvoljavamo da nam ključne političke odluke donose „strani partneri“ – onda smo kolonija

Pavlović: Nema države bez suvereniteta, ako dozvoljavamo da nam ključne političke odluke donose „strani partneri“ – onda smo kolonija

Država po definiciji ima monopol nad silom, a da bi taj monopol bio održiv, neophodno je da postoji vladavina prava – u protivnom, imamo huntu, naveo je politički teoretičar Feđa Pavlović.

Pavlović poručuje da nema države bez pravde.

Kako naglašava,transkripti prepiski sa SKY aplikacije pokazuju nam do koje su mjere prethodnih godina narko-klanovi privatizovali ključne institucije zadužene za vladavinu prava: pravosuđe i policiju.

– Prema tome, borba za vladavinu prava, borba za čišćenje pravosuđa i policije od uticaja mafije jeste, u pravom smislu riječi, državotvorna borba – naveo je Pavlović.

On dodaje da nema države bez suvereniteta.

– U našoj državi, po Ustavu, građani vladaju putem svojih izabranih predstavnika. Ako se ti predstavnici ni oko čega ne pitaju – ako ne uspijevaju ili ne žele da za sebe izbore minimum autonomije u političkom odlučivanju, već dozvoljavaju da im odluke o ključnim političkim pitanjima (npr. o sastavu izvršne vlasti) donose ‘strani partneri’ – nismo država, nego kolonija – ukazao je Pavlović.

Nema države bez naroda, napominje Pavlović.

– “Narod” je demos, tj. zajednica koja sebe doživljava jedinstvenim političkim subjektom, a država je pravnopolitički izraz te zajednice. Narod nije prosti zbir atomizovanih jedinki – da bismo funkcionisali kao demokratsko društvo, neophodno je da postoji kolektivno “mi”. Ako se društvena tkanina tog kolektivnog “mi” u potpunosti pocijepa, Crna Gora će postati konfederacija etničkih skupina koje jedna s drugom povremeno paktiraju – i nestati – zaključio je Pavlović.