Novaković Đurović: Crna Gora izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu

Novaković Đurović: Crna Gora izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu

Iz Ministarstva su kazali da će u narednom, dvogodišnjem periodu UNECEF-om predsjedavati Švajcarska, a potpredsjedavati Austrija i Crna Gora

Crna Gora je izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija (UN) za Evropu na 70. zasijedanju, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranjai urbanizma.

Zasijedanje se, kako navode, održava od 18-19. aprila u Ženevi.

Iz Ministarstva su kazali da će u narednom, dvogodišnjem periodu UNECEF-om predsjedavati Švajcarska, a potpredsjedavati Austrija i Crna Gora.

„Ovim izborom omogućeno je učešće Crnoj Gori na prvoj liniji u donošenju značajnih odluka u oblasti ekonomskog razvoja ECE regiona“, rečeno je iz Ministarstva.

Delegacija Crne Gore je, kako se navodi, na čelu sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Anom Novaković Đurović, na marginama 70. zasijedanja UNECE-a, održala je bilateralne sastanke sa Olgom Algajerovom, izvršnom sekretarkom UNECE-a i Silvi Motard, v.d. regionalnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu za Evropu (UNEP).

Prema njihovim riječima Novaković Đurović je tokom sastanaka ukazala na prioritete i brojne izazove u oblasti održivog razvoja i životne sredine, koje proističu iz predpristupnog Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene za članstvo u Evropskoj uniji, Zelene agende za Zapadni Balkan i UN Agende za održivi razvoj 2030.

„Uz veliku zahvalnost Crnoj Gori za učešće na 70. zasijedanju UNECE, ohrabreno je i učešće Crne Gore u radu svih podtijela UNECE-a u cilju dostizanja digitalne zelene budućnosti. Imajući u vidu značaj podrške agnecija Ujedinjenih nacija u dostizanju zacrtanih ciljeva u razvojnim oblastima Crne Gore, ponuđena je ekspertska podrška od strane UNECE i UNEP-a, za izradu analiza stanja i definisanja preporuka u kontekstu jačanja institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta“, piše u saooštenju Ministarstva.