Na pomolu poraz građanske države: Crnoj Gori ponovo prijeti jednonacionalno rukovodstvo!

Na pomolu poraz građanske države: Crnoj Gori ponovo prijeti jednonacionalno rukovodstvo!

Nakon izbora novog predsjednika države, Crna Gora uskoro može dobiti i novog premijera i novog – starog predsjednika Skupštine. A ukoliko to, kao što mediji danima najavljuju, budu lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Crna Gora će dobiti jednonacionalno rukovodstvo. Izbor Milatovića, Spajića i Bečića na najviše državne funkcije, značiće da sve pomenute funkcije obavljaju političari koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, Crnogoraca je 45%, Srba 29%, Bošnjaka 8,6%, Albanaca 5%, itd. Rezultati ovog popisa mnogo su puta osporavani, zbog kritika i optužbi koje se tiču raznih oblika pritisaka na građane tokom izjašnjavanja. Prema istraživanju i podacima koje je na temu etničkog sastava stanovništva u Crnoj Gori objavio CEDEM u maju ove godine, Crnogoraca je 43%, Srba 33%, Bošnjaka 8,7%, Albanaca 5%.

Izbor trojice nacionalnih Crnogoraca na tri najviše državne funkcije, što je”model” koji je bio prisutan i u najvećem periodu vladavine DPS-a, predstavljaće težak udarac konceptu građanske države. Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u Skupštini Crne Gore javno se izjasnio kao Crnogorac, dok je Milojko Spajić u nacionalnoj politici otišao značajno dalje, najavivši prošle godine stvaranje “crnogorskog svijeta”.

“Mi smo nezavisna, suverena zemlja, treba da se bavimo sami sobom, došlo je vrijeme i da se Srbija bavi samom sobom umjesto Crnom Gorom. Svako ima pravo da projektuje svoje interese, zašto mi ne napravimo svoj crnogorski svijet i ne promovišemo ga’”, izjavio je Spajić u maju prošle godine.

Ako na najvišim državnim funkcijama i u Vladi Crne Gore ne bude legitimnih predstavnika srpskog naroda, ovakav rasplet predstavljaće težak udarac a vjerovatno i poraz građanske države. Isključivanje Srba iz vlasti, zabrana izbora Srba na najviše državne funkcije, nepoštovanje izborne volje građana, zasigurno će žestoko uzburkati političku scenu.

Više puta odlagano sprovođenje popisa stanovništva, očekuje se na jesen ove godine.