Muratović: Put kojim se Crna Gora kreće vodi u ponor

Muratović: Put kojim se Crna Gora kreće vodi u ponor

Član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Boris Muratović rekao da je pad industrijske proizvodnje ukazuju da Crna Gora se kreće u ponor.

„Pad industrijske proizvodnje i manjak priliva direktnih stranih investicija, ukazuju da put kojim se Crna Gora kreće vodi u ponor“, saopštio je Muratović.

On je rekao da je prema preliminarnim podacima Monstata, industijska proizvodnja u januaru ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, zabilježila pad od 1,6 odsto.

“Taj pad proizvodnje posebno je evidentiran u sektorima prerađivačke industrije 38,3 odsto i vađenje ruda i kamena 21,2 odsto”, naveo je Muratović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, u prerađivačkoj industriji, u istom periodu, šest oblasti bilježi pad proizvodnje.

Najveći pad zabilježen je u oblasti proizvodnje osnovnih metala 77 odsto i proizvodnje mašina i opreme 57,1 odsto, dok je najmanji zabilježen u oblasti proizvodnje namještaja, osam odsto.

Muratović je rekao da je u januaru ove godine industrijska proizvodnja zabilježila pad od 30,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Pad proizvodnje zabilježen je u svim sektorima – prerađivačka industrija 56,6 odsto, vađenje ruda i kamena 22,6 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom osam odsto.