Milović traži da govori kada Skupština bude raspravljala o njegovoj smjeni

Milović traži da govori kada Skupština bude raspravljala o njegovoj smjeni

Ministar pravde Andrej Milović zatražio je od predsjednika Skupštine Andrije Mandića da učestvuje u radu parlamenta na sjednici na kojoj će se raspravljati o njegovoj smjeni.

Milović je u pismu Mandiću izrazio nadu da će suvereno odlučiti i uvažiti njegov zahtjev.

U dopisu koji je dostavljen Andriji Mandiću, Milović navodi da očekuje poziv, da kao aktuelni ministar pravde učestvuje u radu Skupštine.

„Cijeneći Vaše nesporno političko iskustvo i važnost državne fukcije koju u 28. sazivu Skupštine Crne Gore obavijate, vjerujem da ćete suvereno odlučiti i uvažiti moj zahtjev, demonstrirajući demokratski kapacitet i potvrđujući dosadašnju dobru parlamentarnu praksu Vaših prethodnika u ovakvim slučajevima. Istovremeno, time bi bilo omogućeno poslanicima u plenumu, ali i ukupnoj crnogorskoj javnosti da cuju obilinu i utemeljenu argumentaciju, uz poštovanje rimskog pravnog i etičkog principa višemilenijumskog trajanja – audiatur et altera pars“, kazao je Milović.

Podsjetimo, premijer Milojko Spajić dostavio je prekjuče Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

Kako piše u obrazloženju, odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milovic je izabran za ministra pravde.

“Kao sto je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionaini i lični angazman”, piše, između ostalog, u obrazloženju.

Sa druge strane, kako se navodi, ministar Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde.

U ponedjeljak, Milović je rekao novinarima da danas plaća cijenu jer se beskompromisno borio „za one kojima sam vjerovao i koji su me izdali, kao i dogovore o zajedničkom djelovanju“.

„Stajem vam na crtu kako bi ovo dobilo politički epilog. Šta će reći na skupštinskom plenumu i kako će glasati, vidjećemo. Zato, Spajiću, prekinite farsu koju kreirate sa šefom kabineta“, naveo je tada ministar pravde.