Milatović: Crna Gora posvećena inicijativama koje vode u pravcu mira na Bliskom istoku

Milatović: Crna Gora posvećena inicijativama koje vode u pravcu mira na Bliskom istoku

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Izraela, Danske i Španije – Avivit Bar-Ilan, Pernile Dahler Kardel i Huana Hose Sans Aparisija.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u odvojenim razgovorima u rezidenciji na Cetinju, poželio ambasadorima dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije.

U saopštenju se navodi da je Milatović upoznao ambasadore sa aktuelnim prilikama u zemlji, kao i sa osnovnim strateškim ciljevima Crne Gore.

Ti ciljevi su, kako je naveo, članstvo države u Evropskoj uniji (EU), jačanje kredibilnosti Crne Gore kao članice NATO saveza i snaženje dobrosusjedskih odnose.

„U razgovoru sa Bar-Ilan konstatovani su tradicionalno dobri međudržavni odnose i naglašena važnost daljeg jačanja saradnje u oblastima ekonomije, investicija i turizma“, navodi se u saopštenju.

Milatović je naglasio važnost postizanja mira na Bliskom istoku i istakao da je Crna Gora posvećena svim inicijativama koje vode u tom pravcu.

Iz kabineta Milatovića su rekli da su na sastanku sa Dahler Kardel potvrđeni saveznički i prijateljski odnosi Crne Gore i Danske.

“Ocijenjeno je da bi razmjena posjeta na visokom i najvišem nivou doprinijela jačanju odnosa i daljem osnaživanju saradnje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Milatović, u razgovoru sa Aparisijem, iskazao zadovoljstvo prijateljskim i odličnim odnosima Crne Gore i Španije.

Milatović je podsjetio na značaj kontinuirane podrške Španije evropskom putu Crne Gore, uz očekivanje da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu koji je, kako je naveo, ključan za pristupanje EU.

“Obostrano je izražen interes za daljim unaprjeđenjem bilateralnih odnosa, posebno u oblastima ekonomije, saobraćaja i turizma”, navodi se u saopštenju.

Milatović je, kako je saopšteno, ambasadore upoznao da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027 i zatražio podršku od država koje oni predstavljaju.