Krapović: Obavijestio sam VDT-a o saznanjima o NEZAKONITIM RADNJAMA Lazarevića

Krapović: Obavijestio sam VDT-a o saznanjima o NEZAKONITIM RADNJAMA Lazarevića

Ministar odbrane Dragan Krapović je kazao da je jutros obavijestio vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da je u saznanju o vršenju nezakonitih radnji od strane načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića.

„Dužan sam bio sa obavijestim tužioca kako bi se mogle pokrenuti potrebne mjere i radnje“ , rekao je Krapović na pres konferenciji.

Kaže da je 10. septembra dobio naredbu koja je dostavljena svim organizacionim jedinicama sa kabinetima članova Savjeta za bezbednost i odbranu i kabinetima ministara bez prethodnog odobrenja.

„Zakonom o Vojsci propisano je da licu koje je u službi u Vojsci da javno istupa o stanju u njoj i opremi, naoružanju, upotrebi jedinica… Zakonom je propisano da se komandovanje zasniva na načelima sukordinacije i jednostarešinstva i obaveza izvršavanja odluka i naređenja pretpostavljenog i nadležnih organa. Zaposleni u Vojsci je dužan da vrši dužnosti na osnovu Ustava, Zakona i drugih akata „, naveo je Krapović.

Ukazuje da se Lazarević nije obratio Savjetu za bezbjednost i odbranu kao tijelu, već članovima pojedinačno.

Ističe i da na pismo nije stavljena oznaka tajnosti, a da, po svojoj sadržini, pismo sadrži djelove koji se ne smiju iznositi javno.

„Načelnik Generalštaba u pismu polemiše o odlukama ministra odbrane uz opasku da je vrijeme da se sa ‘ovakvim postupanjima prestane’. Pismo je integralno objavljeno na medijskim portalima. Dokument ne sadrži prijemni pečat Skupštine, Vlade, predsjednika, što implicira da ga je Lazarević sam poslao medijima. Jasno je da kada se sa pozicije načela Generalštaba da se zakon i odredbe ne moraju poštovati, svjesni ste gdje to vodi – ka anarhiji u Vojsci i teškim posljedicama u društvu“ , kazao je Krapović.

Rekao je da, zbog očuvanja vladavine prava, očekuje da tužilaštvo sprovede istragu da li ima elemenata djela neizvršenja naređenja, samovlašća, pozivanja na otpor ili drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

„Dok sam ja ministar odbrane, niko se neće igrati sa sistemom, pa ni načelnik Generalštaba“ , poručio je on.