Kosovo bi trebalo da da Srbima više vrijemena da promjene tablice, kaže EU

Kosovo bi trebalo da da Srbima više vrijemena da promjene tablice, kaže EU

Evropska unija pozvala je u subotu Kosovo da omogući duži prelazni period i postepeno ukidanje starih srpskih registarskih tablica koje još uvek koristi etnička srpska manjina u zemlji.

Kosovo je u petak saopštilo da će odložiti pravilo o konfiskaciji automobila u vlasništvu etničkih Srba koji odbijaju da koriste lokalne automobilske tablice nakon kritika zapadnih zemalja da bi takav potez mogao da pogorša etničke tenzije.

Kosovo je nekoliko puta ove godine pokušalo da zahteva od srpske manjine da promeni svoje stare automobilske tablice koje datiraju pre 1999. godine kada je Kosovo još uvek bilo deo Srbije. Međutim, ovaj potez je naišao na snažan i ponekad nasilan otpor lokalnih Srba koji žive u severnom delu zemlje.

Poslednji rok bio je 1. novembar kada je oko 10.000 vozača moralo da promeni svoje stare registracije automobila.

Evropska unija je saopštila da Kosovo ima pravo da ukine stare automobilske tablice i da je učinilo korak u pravom smeru, ali da je sporazum iz 2016. predviđao rok od 12 meseci za proces koji nije ispoštovan.

„Kosovo bi trebalo da omogući duži prelazni period“, rekla je Nabila Masrali, portparolka za spoljne poslove i bezbjednost Evropske komisije.

„Ovo je dosledan savjet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD, i razočaravajuće je videti da nije ispoštovan“, dodala je ona.

Masrali je pozvao sve strane da zadrže smirenost, uzdržanost i „izbegavaju bilo kakve akcije ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u petak da će se postepeno ukidanje sprovoditi postepeno.

On je rekao da će vozači prvo dobiti tri sedmice upozorenja, zatim novčano kažnjeni na period od dva mjeseca, nakon čega će uslijediti period privremenih tablica. Ukoliko do 21. aprila ne promene tablice biće im oduzeta vozila.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali oko 50.000 etničkih Srba koji žive u severnom delu Kosova odbijaju da priznaju vlast Prištine i još uvek sebe smatraju delom Srbije.