Jovović: Saglasnost Vlade za podizanje spomenika Amfilohiju je pravni presedan

Jovović: Saglasnost Vlade za podizanje spomenika Amfilohiju je pravni presedan

Saglasnost Vlade Crne Gore za podizanje spomenika mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću u Beranama predstavlja pravni presedan, čije pravne posljedice mogu dugoročno proizvesti negativnu atmosferu u crnogorskom društvu, saopštio je predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović.

„Postupajući suprotno važećim pravnim normama, Vlada Crne Gore je nastavila s praksom kojom se afirmiše brutalna neodgovornost nosilaca izvršne vlasti, zbog čega ovakav akt predstavlja otvorenu provokaciju građana Crne Gore, koji su u djelovanju pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića vidjeli ne samo negatora postojanja crnogorske nacije, već i svih bitnih vrijednosnih odrednica savremene Crne Gore, utemeljene na referendumu 2006. godine, od njenog građanskog i sekularnog, pa do multikulturalnog karaktera“, kazao je Jovović.

Rekao je da, umjesto da ličnost mitropolita Radovića prepuste sudu vremena, „prije svega zbog njegovog eksplicitnog političkog angažovanja“, pojedini članovi Vlade mu se javno posthumno zahvaljuju što im je omogućio da se domognu visokih državnih funkcija, „potencirajući naročito njegovu ulogu u političkom životu Crne Gore, tokom izbornog i postizbornog procesa 2020. godine“.

„Iako bi se ovaj akt Vlade Crne Gore mogao protumačiti kao kalkulantsko djelovanje u susret predstojećim lokalnim izborima, on je potvrda klerikalizacije pravno-političkog aparata, koji jedino temeljito radi na dekonstrukciji crnogorskog nacionalnog identiteta i državnog interesa“, zaključio je Jovović.