Injac kandidatkinja za zamjenicu generalnog sekretara NATO-a

Injac kandidatkinja za zamjenicu generalnog sekretara NATO-a

Bivša ministarka odbrane Olivera Injac na listi je kandidata za zamjenicu generalnog sekretara NATO-a Marka Rutea , saznaju “Vijesti”.

Sagovornik lista upoznat sa postupkom izbora broja dva u Alijansi rekao je da je odlazeća gradonačelnica Podgorice juče boravila u Briselu, gdje je imala intervju za novi posao, kao jedna od više kandidata iz istočne Evrope.

Injac nije sinoć odgovarala na poruke i pozive novinara.

Izvori “Vijesti” i bivši zvaničnici NATO-a tvrde da u Alijansi postoji opšta saglasnost da Ruteova zamjenica bude žena iz tog regiona.

Među kandidatima su navodno i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović , bivša makedonska ministarka odbane Radmila Šekerinska , bivši letonski premijer Krišjaniš Karinš , odlazeća estonska komesarka za energiju Kadri Simson …

Isključivu nadležnost za izbor svog zamjenika ima generalni sekretar. Ipak, Rute, bivši nizozemski premijer, koji je stupio na ovu dužnost 1. oktobra umjesto Jensa Stoltenberga , nedavno je pozvao države članice da predlože kandidate, o kojima on potom sa njima vodi i neformalne konsultacije.

Dosadašnji zamjenik generalnog sekreatar Mirčea Džoana podnio je ostavku u septembru da bi učestvovao u predsjedničkoj kampanji u Rumuniji u novembru, a za v. d. zamjenika sekretara Stoltenberg je imenovao njemačkog diplomatu Borisa Rugea .

Neki crnogorski mediji prenijeli su u junu pisanje turskih portala da bi bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović mogao biti kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a.

Da takvu inicijativu navodno priprema nekoliko članica Alijanse, među kojima i Turska, objavili su tada ‘’Firtina Haber” i “Turkiye’de Enerji”, pozivajući se na diplomatske izvore iz nekoliko članica i neimenovane funkcionere iz ministarstava spoljnih poslova i nacionalne odbrane Turske.

Ministarstvo odbrane saopštilo je tada “Vijestima” da nisu dobili ni formalno ni neformalno obavještenje o eventualnoj kandidaturi Đukanovića, niti direktno od bilo koje članice NATO-a, niti posredstvom Ministarstva vanjskih poslova.

Osim Šekerinske, u ozbiljnim evropskim medijima kao kandidat je pominjana i bivša bugarska evropska komesarka Marija Gabrijel .

“Za sljedećeg zamjenika generalnog sekretara, treba nam istaknuta ličnost koja je veoma kompetentna, hrabra, poznaje Rusiju i razumije izazove na zapadnom Balkanu”, rekla je u avgustu za “Politiko” Majda Ruge , viša saradnica u Evropskom savjetu za spoljne poslove, ocijenivši da Šekerinska “savršeno odgovara tom profilu”.

Uloga zamjenika generalnog sekretara je dobila na važnosti tokom protekle decenije, rekla je “Politiku” bivša portparolka NATO-a Oana Lungesku .

Primarna uloga osobe na toj funkciji je da pomaže generalnom sekretaru i mijenja ga, da predsjedava nizom odbora, ad hoc grupa i radnih grupa, te dvonedjeljnim sastankom 32 ambasadora koji sjede u Savjetu NATO-a ili nekim hitnim sastankom, uključujući Savjet NATO-Ukrajina.

U maju 2021. godine, Džoana je predsjedavao neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu kada je Stoltenberg imao kovid.

Injac je potpredsjednica vladajućeg Pokreta Evropa sad, a za gradonačelnicu Podgorice izabrana je u aprilu prošle godine. Bila je ministarka odbrane u Vladi Zdravka Krivokapića od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

Od 2000. do 2007. bila je samostalna savjetnica-analitičarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore u Službi javne bezbjednosti – Uprava kriminalističke policije i Odjeljenje za analitiku. Nakon toga bila je samostalni savjetnik u Odjeljenju za međunarodnu policijsku saradnju. Vanredni je profesor na Univerzitetu Donja Gorica na bezbjednosnim predmetima.