DPS: Zajednički imenitelj prijetnjama je da su bazirane na etničkoj ili vjerskoj osnovi

DPS: Zajednički imenitelj prijetnjama je da su bazirane na etničkoj ili vjerskoj osnovi

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da „najoštrije osuđuje napad“ na potpredsjednika te partije Jevta Erakovića.

Eraković je prijavio policiji da je danas oko podneva verbalno napadnut na jednoj benzinskoj pumpi u Siti kvartu u Podgorici.

On je na Tviteru saopštio da je verbalno napadnut, te da mu je zato što je Crnogorac i jer je u DPS, poručeno da će umrijeti.

„Devijantno ponašanje, nasilje, mržnja i netrpeljivost, koji su preplavili naše društvo posljedica su šovinizma i ekstremizma, koji su zavladali u atmosferi dominantno kreiranoj od strane vlasti i dvije vlade formirane nakon 30. avgusta 2020. godine, Krivokapićeve i Abazovićeve. Bilo da se radi o fizičkim napadima ili verbalnim, bilo da su prijetnje upućene neposredno ili putem društvenih mreža, zajednički imenitelj je da su bazirane na etničkoj ili vjerskoj osnovi“, ističe se u saopštenju DPS.

Oni su dodali da je jasno da je cilj tih napada, zastrašivanja i prijetnji da velikosrpsku ideologiju nametnu kao državnu, i na taj način unište građanski karakter Crne Gore.

„Nažalost, državni organi nijesu stali u zaštitu svojih građana, i tako su samo podstakli nasilnike da sprovode svoje nasilje. Žrtve takvog stanja u društvu postali su svi oni koji su se svojim društvenim i političkim angažovanjem usprotivili podrivanju onih temeljnih vrijednosti koje su mukotrpno izgrađivane u Crnoj Gori decenijama unazad, i na kojima naša država počiva“, piše u saopštenju DPS.

Iz te partije su kazali da danas nije napadnut samo poslanik Skupštine Crne Gore i potpredsjednik jedne političke partije.

„Napadnut je jedan doktor, neko ko se bavi najhumanijim pozivom. A prije svega napadnut je čovjek koji je u tom trenutku svoje slobodno vrijeme provodio sa suprugom i djetetom. Sve navedeno implicira da su moralna i ljudska načela pala na najniže grane. Demokratska partija socijalista traži od nadležnih državnih ograna da navedeni slučaj istraže, obavijeste o tome javnost i odgovorne za ovaj nemili događaj što hitnije procesuiraju“, poručili su iz DPS.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević ocijenio je da mediji i politički oponenti „koji kriminalizuju DPS i borbu za građansku i evropsku državu etiketiraju nacionalizmom – imaju isključivu odgovornost“ za napad na Erakovića.

„Humanista, čovjek koji je kao ljekar sačuvao i učinio boljim mnoge živote u Crnoj Gori, biva napadnut na brutalan način u sred dana“, napisao je Rakočević na Tviteru.

Potpredsjednik DPS Ivan Vuković saopštio je da „nažalost, u atmosferi koju godinama kreira jedan broj političkih aktera i medijskih kuća s ciljem kriminalizacije DPS-a i relativizacije građanskih/političkih prava svih koji pripadaju našoj partiji, ovakve stvari nijesu iznenađenje“.

„Očekujem efikasnu reakciju nadležnih organa“, napisao je Vuković na Tviteru.

Nažalost, u atmosferi koju godinama kreira jedan broj političkih aktera i medijskih kuća s ciljem kriminalizacije DPS-a i relativizacije građanskih/političkih prava svih koji pripadaju našoj partiji, ovakve stvari nijesu iznenađenje.

Očekujem efikasnu reakciju nadležnih organa! https://t.co/I01WmseeoW

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović je poručio su „prijetnje smrću zbog nacionalne i političke pripadnosti logičan nastavak svega što se u posljednje vrijeme dešava u Crnoj Gori“.

Prijetnje smrću zbog nacionalne i političke pripadnosti logičan su nastavak svega što se u posljednje vrijeme dešava u Crnoj Gori.

Nije prvi put da našem prijatelju i kolegi prijete – ali prošlog puta nadležni nijesu otkrili počinioca.

Puna podrška @drJevtoErakovic !

„Nije prvi put da našem prijatelju i kolegi prijete – ali prošlog puta nadležni nijesu otkrili počinioca. Puna podrška Jevtu Erakoviću“, napisao je Bogdanović na Tviteru.

Poslanik DPS Predrag Bošković saopštio je da „direktnu odgovornost za ovakvo stanje i ovakve postupke prema onima koji ga kritikuju, snosi odlazeći premijer koje je uradio sve u prethodnom periodu da devalvira građanske vrijednosti koje smo zajedno baštinili i oko kojih smo se okupljali i ponosili“.

„Nećete nas ućutati“, napisao je Bošković na Tviteru.

Direktnu odgovornost za ovakvo stanje u 🇲🇪 i ovakve postupke prema onima koji ga kritikuju, snosi odlazeći premijer koje je uradio sve u prethodnom periodu da devalvira građanske vrijednosti koje smo zajedno baštinili i oko kojih smo se okupljali i ponosili. Nećete nas ućutati. https://t.co/PD1NeXY4Gm

Andrija Nikolić, član Predsjedništva i poslanik DPS poručio je da su „trend radikalizacije društva i uporna političko-medijska kampanja demonizacije DPS-a, stvorili ambijent u kojem su verbalni i fizički napadi na neistomišljenike redovna pojava“.

„Zahtijevamo hitan i efikasan odgovor države na nasilje“, napisao je on na Tviteru.

Aleksandra Vuković članica Predsjedništva i poslanica DPS saopštila je da je „Avgustovsko osvježenje“ donijelo društvenu atmosferu đe neki ostojići pozivaju na progon Bošnjaka, a drugi nedostojnići nasrću na Crnogorce, prijeteći im istrebljenjem“.

“Avgustovsko osvježenje” donijelo nam je društvenu atmosferu đe neki ostojići pozivaju na progon Bošnjaka, a drugi nedostojnići nasrću na Crnogorce, prijeteći im istrebljenjem.
Svi smo mi Jevto Eraković! Mete nedostojnih nacionalista i šovinista…
Neće proći! https://t.co/qF9z5HOHXE

„Svi smo mi Jevto Eraković. Mete nedostojnih nacionalista i šovinista. Neće proći“, napisala je ona na Tviteru.

Draško Došljak, član Predsjedništva DPS saopštio je da je „napad na dr Jevta Erakovića, poslanika, ljekara, potpredsjednika DPS-a kukavički čin, ali govori i o ambijentu koji se želi stvoriti i stvara od onih koji poništavaju sva polja vrijednosti evropske i demokratske Crne Gore“.

„Jevto danas,a sjutra?!“, napisao je Došljak na Tviteru.

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević kazao je da ta partija osuđuje napad na Erakovića.

„Napasti nekoga zbog njegovog nacionalnog ili političkog uvjerenja predstavlja akt klasičnog bezumlja. Nažalost, u ‘oslobođenoj’ Crnoj Gori,to je realnost. Pripadnici crnogorske opozicije, u protekle dvije i po godine, konstantno se nalaze na meti dok institucije sistema funkcionišu po onoj ‘selo gori, a baba se češlja’. Ovim putem pozivamo nadležne organe da što hitnije pronađu i sankcionišu odgovorne za ovaj napad. Baš kao što je doktor Eraković kazao – neka nova Crna Gora na koju se nećemo navikavati. Budite sigurni da nećemo“, naveo je Zirojević.

Najoštrije osuđujem napad na potpredsjednika @DPSCrneGore , a prije svega uglednog crnogorskog neurologa, dr.Jevta Erakovića.

Napasti nekoga zbog njegovog nacionalnog ili političkog uvjerenja predstavlja akt klasičnog bezumlja.

Nažalost,u “oslobođenoj” Crnoj Gori,to je realnost.