DPS sprema plan i pregovarače: Još nema zvaničnih razgovora o formiranju vlasti u Podgorici

DPS sprema plan i pregovarače: Još nema zvaničnih razgovora o formiranju vlasti u Podgorici

Ako ne bude dodatnog odgađanja proglašenja konačnih rezultata nedavnih podgoričkih izbora, Demokratska partija socijalista (DPS) trebalo bi najvjerovatnije sljedeće sedmice da na sjednici svog predsjedništva raspravlja o definisanju platforme za pregovore o formiranju vlasti u glavnom gradu, kao i o određivanju ekipe koja će učestvovati u tim razgovorima, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” iz vrha te stranke tvrdi da ona još nije zvanično razgovarala s bilo kojim političkim akterom jer čeka konačan ishod glasanja, a da neformalni kontakti uvijek postoje, jer se, kako je rekao, svi poznaju.

Taj sagovornik je ponovio ranije izrečen stav DPS-a da će oni pregovarati sa svim političkim subjektima koji nisu dio Vlade, uključujući listu “Za bolju Podgoricu” koju je podržao šef države Jakov Milatović . Tvrdi da formiranje manjinske vlasti uz podršku DPS-a neće biti na stolu tokom razgovora i da taj model “ne dolazi u obzir”. Na pitanje da li će oni insistirati da nosilac liste DPS-a Nermin Abdić bude gradonačelnik Podgorice, izvor nije direktno odgovorio: “Ništa o tome za sada”.

“Smatramo da se može razgovarati sa svima koji nisu u Vladi i parlamentarnoj većini. Vidjećemo kakav će biti odgovor Milatovića. Rezultat izbora je jasan. Planiramo da pregovori budu efikasni, i nećemo dozvoliti mrcvarenje”, poručio je.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je na izborima održanim 29. septembra osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, koalicija Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata 14, savez “Za budućnost Podgorice” 13, lista “Za bolju Podgoricu” šest, Evropski savez tri, a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva.

Imajući u vidu da Skupština Glavnog grada ima 59 odbornika, za konstituisanje vlasti potrebno je obezbijediti podršku najmanje 30 njih. Vladajuće partije s državnog nivoa i opozicioni DPS do tog broja mogu doći isključivo savezništvom s listom iza koje je stao Milatović, a koju čine njemu blizak Pokret za Podgoricu (PzPG), Građanski pokret (GP) URA i Pokret za promjene.

Izvor “Vijesti” iz koalicije PES-Demokrate tvrdi da je jedna od ideja koja se pominje u tom savezu da s listom “Za budućnost Podgorice” međusobno definišu kome treba da pripadnu funkcije gradonačelnika i šefa gradske skupštine, i da onda s te pozicije otpočnu pregovore.

“Te dvije funkcije treba da budu podijeljene po demokratskim principima, odnosno shodno podršci dobijenoj na izborima. I onda treba da se kaže: izvolite, a ako nećete – idite s DPS-om. Sva ostala pitanja otvorena su za raspravu, ali ne i ove dvije pozicije”, navodi taj sagovornik, dodajući da nije bilo nikakvih kontakata s drugim strankama/savezima o konstituisanju vlasti u glavnom gradu.

Drugi izvor iz koalicije stranaka premijera Milojka Spajića (PES) i potpredsjednika Vlade Alekse Bečića (Demokrate) kaže da je demokratska logika da se vodeće funkcije podijele prema procentu dobijenih mandata, ali da to pitanje nije “ni konkretizovano, ni formalizovano”.

“Milatović i GP URA su srušili vlast u Podgorici nekim planom, a sad svi čekamo da ga obznane… Ako prestane mantra da je (nosilac liste ‘Za bolju Podgoricu’ Luka ) Rakčević najbolji kandidat za gradonačelnika, to je, za početak, signal da se oni vraćaju u realnost”, ocjenjuje taj sagovornik, podsjećajući da su akteri državne vlasti poručili da u Podgorici neće sarađivati s DPS-om.

Upitan šta će se desiti ako Milatović ne ode ni s vladajućim partijama ni s DPS-om, taj izvor odgovara da je u tom slučaju najizgledniji novi izlazak na birališta.

Spajić je u srijedu na RTCG-u kazao da je saradnja s grupacijom koju je na podržao Milatović moguća, ali “na jasnim principima”.

“Postoje dva-tri demokratska principa kojih treba svako da se drži u politici – da po broju glasova dobijate odgovornost koju su vam građani dali, i da se izbjegnu opstrukcije u budućnosti. Podgorica ne treba da bude talac centralne vlasti, ali je jako bitno da centralna vlast i glavni grad budu na istom fonu”, ocijenio je, dodajući da je nosilac liste koalicije PES-Demokrate i ministar energetike Saša Mujović “najbolji kandidat za gradonačelnika”.

Poruke nalik onima koje su “Vijestima” saopštene iz koalicije PES-Demokrate, dolaze i iz liste “Za budućnost Podgorice”, koju predvodi dio stranaka nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF). “Vijestima” je izvor iz te koalicije nezvanično rekao da prilikom podjele ključnih pozicija treba “poštovati demokratske principe”, i da “neko ko ima dva mandata” ne može biti gradonačelnik ili šef SO. Sagovornik je aludirao na Rakčevića, čiji je GP URA, u okviru liste “Za bolju Podgoricu”, dobio dva mjesta u gradskom parlameta.

“Naša ideja je koalicija s partnerima iz Vlade i saradnja s Milatovićem. Želimo dogovor, a Milatović je na potezu”, rekao je izvor, tvrdeći da je nositeljka liste bivšeg DF-a Jelena Borovinić Bojović imala komunikaciju s Mujovićem, a da se Rakčević, kog je istovremeno u izbornoj noći pozvala na razgovor, još nije javio.

Jedan od lidera nekadašnjeg DF-a Milan Knežević , poručio je preksinoć u emisiji “Načisto” na Televiziji “Vijesti” da je spreman da razgovara s Milatovićem i liderom GP URA Dritanom Abazovićem “bez ucjena”. Kazao je da GP URA ne može da istupa sa zahtjevom da Rakčević bude gradonačelnik, i da on nije spreman da podrži tu ideju.

Upitan šta će učiniti ako Milatović ode s DPS-om, Knežević je odgovorio da imaju “spremno rješenje”.

“I biće jasno i adekvatno u pravcu odbrane onoga što su bili rezultati predsjedničkih izbora”, konstatovao je.

“Vijesti” od funkcionera liste “Za bolju Podgoricu” nisu mogle da dobiju odgovor na pitanje kakvu su im postizborni planovi, odnosno pregovaračka strategija. Sagovornik iz te koalicije samo je rekao da ih zasad niko nije zvao na razgovore.

Milatović i GP URA su srušili vlast u Podgorici nekim planom, a sad svi čekamo da ga obznane… Ako prestane mantra da je Rakčević najbolji kandidat za gradonačelnika, to je, za početak, signal da se oni vraćaju u realnost”, kazao je izvor iz koalicije PES-Demokrate

Funkcionerka GP URA Ana Novaković Đurović , rekla je prošle sedmice u emisiji “Načisto” da će njihova koalicija, kad dobije poziv za pregovore, transparentno reći s kojom platformom ide, a da je “platforma – program i Rakčević gradonačelnik”.

Ako bi savez PES-Demokrate i koalicija oko bivšeg DF-a obezbijedili podršku liste “Za bolju Podgoricu”, imali bi 33 mjesta u lokalnom parlamentu. S druge strane, DPS bi uz podršku Evropskog saveza, SEP-a nekadašnjeg premijera Duška Markovića i liste “Za bolju Podgoricu” došao do minimuma potrebnog za formiranje vlasti.

Vladajuće partije mogu uspostaviti upravu u Podgorici i bez glasova GP URA, a uz podršku četiri odbornika Milatoviću bliskog PzPG-a. U tom slučaju, imali bi 31 mandat u podgoričkom parlamentu. S druge strane, DPS i tradicionalni partneri do vlasti ne bi mogli ako se GP URA i Milatović podijele. U tom scenariju, falile bi im dvije, odnosno četiri “ruke” u Skupštini Glavnog grada.

Konačni rezultati podgoričkih izbora se čekaju zbog najavljenih žalbi Pokreta “Naprijed” Ustavnom sudu zbog navodnih nepravilnosti na biralištima.