DPS Budva: Komunalno preduzeće od nekadašnje metropole turuzma napravilo „metropolu smeća“

DPS Budva: Komunalno preduzeće od nekadašnje metropole turuzma napravilo „metropolu smeća“

Iz DPS-a kažu da su „rezultati“ vidljivi – porast broja zaraženih od morbila, koronavirusa, kao i prisustvo bakterija u vodi…

Ove godine, Budva, koja se nekada ponosila svojom čistoćom i turističkom ponudom, suočava se s ozbiljnim problemima koji su od nje napravile „metropolu smeća“, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Budva.

Kazali su da je Komunalno preduzeće Budva, zaduženo za održavanje javne higijene, nikada nije bilo u gorem stanju.

„Nepostojanje odgovarajuće strategije i planiranja rezultiralo je time da se grad ove godine suočava s neviđenim nivoom nečistoće. Dok se situacija na terenu iz dana u dan pogoršava, mnogi šefovi komunalnog preduzeća uživaju na svojim odmorima. Ovaj vid neodgovornog ponašanja dodatno doprinosi problemu, jer je jasno da nema adekvatnog nadzora i upravljanja u kritičnim trenucima“, navodi se u saopštenju.

Ističu da ozbiljan problem predstavlja i nepostojanje koordinacionog tijela za turizam koje bi moglo pomoći u prevazilaženju ovih problema.

„Uz to, veliki broj nelegalnih lokacija koje niču bez ikakvog reda i plana dodatno komplicira situaciju. Sve ovo upućuje na moguće postojanje korupcije unutar preduzeća, koja doprinosi haotičnom stanju u gradu. Na sve to, odgovor iz komunalnog preduzeća samo dodatno produbljuje problem, pored očajničkih poteza kada su smeće ostavljali direktno u dvorištu preduzeća, uprava nastavlja sa istom neodgovornom praksom“, navode iz DPS-a.

„Umjesto da se suoče s krizom, nastavljaju da odlažu smeće, ovog puta ispod postrojenja za prečišćavanje voda, dodatno ugrožavajući ionako narušeno zdravlje i bezbjednost stanovništva. Ovakvo ponašanje ne samo da pokazuje nebrigu, već i jasno ukazuje na ozbiljne propuste u vođenju i funkcionisanju preduzeća, ostavljajući građane u sve većoj opasnosti“, dodali su.

Poručuju da su „rezultati“ vidljivi – porast broja zaraženih od morbila, koronavirusa, kao i prisustvo bakterija u vodi…Ističu da to izaziva ozbiljnu zabrinutost među stanovništvom i nadležnim službama.

„Nedavna epidemija morbila, koja se širi zbog niske stope vakcinacije, dodatno komplikuje zdravstvenu situaciju u zemlji, dok novi talas koronavirusa nastavlja da opterećuje zdravstveni sistem. Pored ovih zdravstvenih izazova, otkrivena prisutnost bakterija u vodi uzrokuje dodatni rizik po zdravlje građana, čineći situaciju još složenijom i zahtijevajući hitne mjere na svim nivoima“, piše u saopštenju.

„Ove godine, Budva nije samo turistička destinacija, već je postala i simbol neodgovornosti i nesposobnosti upravljanja. Nažalost, umjesto da privlači turiste svojim čarima, Budva ih sada odbija svojom prljavštinom“, zaključuje se.