Dodik i Izetbegović podržali Erdogana

Dodik i Izetbegović podržali Erdogana

Iako iznose oprečne stavove o gotovo svim političkim pitanjima – od BiH do globalnih previranja – Bakir Izetbegović i Milorad Dodik jedinstveni su u podršci predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu pred izbore u nedelju (14. maj).

Lideri Bošnjaka i Srba u BiH pozvali su birače porijeklom sa Balkana da glasaju za Erdogana.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović vjeruje da je „ogromna većina“ građana Turske bošnjačkog porijekla svesna Erdoganove „epohalne uloge“ u uzdizanju Turske „u svakom pogledu“.

„Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman uticaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše sopstvene vrijednosti“, kazao je Izetbegović obraćajući se građanima Turske bošnjačkog porijekla.

Napomenuo je da Bošnjaci u BiH i Sandžaku „posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana“ koji „ispunjava amanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i BiH“.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ističe ulogu turskog predsjednika „na očuvanju mira i sigurnosti u regionu“. „On je jedan od lidera sa kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“, rekao je Dodik.

On ističe Erdoganov „neutralan stav“ u odnosu prema narodima u BiH kao i „podršku dijalogu domaćih političara, a ne nametanju rješenja i miješanja u unutrašnje stvari“, rekao je Dodik, pozivajući ljude „porijeklom sa naših prostora“ da glasaju za Erdogana.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo pojašnjava da i Izetbegović i Dodik vide Erdogana kao „uzor u politici“.