Đukanovićevo stvarno ili formalno povlačenje s partijskog trona

Đukanovićevo stvarno ili formalno povlačenje s partijskog trona

Odluka Mila Đukanovića da se povuče s funkcije šefa Demokratske partije socijalista (DPS) otvara prostor za promjene u toj stranci, ali teško je očekivati da se njegov stvarni odlazak iz DPS-a desi preko noći.

Tim riječima sagovornici “Vijesti” odgovaraju na pitanje – misle li da je Đukanović zaista napustio čelo DPS-a ili je to učinio tek formalno.

On je u srijedu, nakon prošlonedjeljnog ubjedljivog poraza na predsjedničkim izborima od Jakova Milatovića (Pokret Evropa sad), podnio ostavku na poziciju lidera DPS-a, što je dan kasnije prihvatio Glavni odbor (GO) te stranke, koji je za njenog privremenog čelnika odredio poslanika Danijela Živkovića.

Đukanović je bio šef DPS-a od 1998. godine. Posljednjih nekoliko godina neprikosnoveni je partijski vođa, dok su neki nekadašnji njegovi bliski saradnici i ljudi od najvećeg povjerenja politički marginalizovani. Funkciju prvog čovjeka DPS-a napušta prvi put, dok se s najviših državnih poslova koje je obavljao (premijerskog i predsjedničkog) triput povlačio na po dvije godine, a potom vraćao.