Demokrate su zadržale kontrolu nad američkim Senatom

Demokrate su zadržale kontrolu nad američkim Senatom

Demokrate su uspele da zadrže malu većinu u američkom Senatu u naredne dve godine nakon što su kandidati stranke pobedili u Nevadi i Arizoni, prenosi CNN.

Nakon što su demokrate pobedile u Arizoni u petak i Nevadi u subotu, demokrate sada imaju 50 mesta u Senatu, a republikanci 49, prema prognozi kanala.

Dakle, drugi krug izbora u Gruziji više neće biti odlučujući u određivanju kontrole nad Senatom. Glas potpredsednice Kamale Haris biće 51. za Demokrate.

Pobjeda senatora Ketrin Kortez Masto u Nevadi je neverovatno uspešna, pošto je uspela da pobedi u ekonomski teškoj državi koja ima neke od najviših cena gasa u zemlji. Kortez Masto je važila za najugroženijeg člana Senata i republikanci su bili uvjereni da će je biti moguće pobjediti.

Demokratska kontrola Senata bi osigurala lakši proces imenovanja Bajdenovog kabineta i izbora sudija, uključujući potencijalne pozicije u Vrhovnom sudu.

Stranka bi takođe zadržala kontrolu nad odborima i imala bi moć da istražuje ili nadgleda Bajdenovu administraciju, i mogla bi da stavi veto na zakon koji je uveo Dom ako GOP ima većinu.

U SAD su 8. novembra održani izbori na sredini mandata na kojima su Amerikanci ponovo izabrali svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu (35) senatora. Prema poslednjim podacima, većinu u donjem domu najverovatnije će dobiti Republikanska partija.

Pa ipak, većina republikanaca neće biti tako ubedljiva kao što se predviđalo pre dana izbora na sredini mandata.