Ćorović (BS): Rekonstrukcija Vlade donijela stabilizaciju političke scene i smirivanje nacionalnih tenzija u društvu

Ćorović (BS): Rekonstrukcija Vlade donijela stabilizaciju političke scene i smirivanje nacionalnih tenzija u društvu

Potpredsjednik Bošnjačke stranke i poslanik u Skupštini Jasmin Ćorović smatra da je rekonstrukcija Vlade, koja je podrazumijevala ulazak BS i koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u izvršnu vlast, donijela stabilizaciju političke scene i smirivanje nacionalnih i drugih tenzija u društvu.

– Takođe, rekonstrukcija je pokazala međunarodnim partnerima da premijer Milojko Spajić kontroliše određene procese i da će političko stanje u Crnoj Gori biti znatno stabilnije u odnosu na period prije rekonstrukcije. Sa druge strane, rekonstrukcija Vlade otvorila je i brojna pitanja i bojazni. Prije svega, ulazak saveza „Za budućnost Crne Gore“ u Vladu zabrinjava suverenističku struju u državi, pa se postavljaju brojna pitanja, poput onog da li se time otvaraju vrata tzv. „srpskom svetu“, jačem uticaju Aleksandra Vučića i Srbije na Crnu Goru i da li će se ZBCG proevropski i atlanski put Crne Gore zaokrenuti ka Rusiji i interesima nekih drugih centara. Tu su i pitanja koja se postavljaju Bošnjačkoj stranci, zašto je ušla u Vladu u kojoj će participirati politički subjekti poput ZBCG, sa potpuno suprotnim ideološkim principima, i da li to znači odustajanje od dosadašnjeg programa i prepoznatljive naše politike. Brojne su nepoznanice i sva ova pitanja zainteresovane javnosti su na mjestu – rekao je Ćorović u razgovoru za „Dan“.

On naglašava da je rekonstrukcijom stvorena Vlada u kojoj niko nikog ne može da uslovljava i ucjenjuje i da nameće isključivo svoje političke ciljeve.

– Ovo je Vlada ideološke i političke ravnoteže. Pogledajte samo broj ministarstva i zastupljenost političkih subjekata u njoj i biće vam sve jasno. Takođe, parlamentarna većina jeste ogromna, nikad veća nego sada, ali ako postavite određena škakljiva pitanja, koja bi podrazumijevala izmjene Ustava i sl. suočićete se sa jednom fluidnošću te većine. To me relaksira u pogledu ovih briga o eventualnim izmjenama Ustava, zaokretanja evroatlanskog puta Crne Gore itd. – kaže Ćorović.

Najiskreniji smo zagovornici učlanjenja u EU u aktuelnoj vladi

Javnost može da bude potpuno mirna kada se govori o iskrenosti Bošnjačke stranke i predsjednika Ervina Ibrahimovića u pogledu evropskog puta Crne Gore. Smatram da smo najiskreniji konstituent aktuelne vlade kada je u pitanju želje za učlanjenjem Crne Gore u EU. Uz to, jedina smo partija iz Crne Gore koja je članica najjačeg saveza narodnih partija Evrope (EPP). Jedan od temeljnih ciljeva djelovanja Bošnjačke stranke je učlanjenje Crne Gore u EU i snažno ćemo se zalagati za realizaciju tog cilja. To je još jedan razlog zašto je dobro što je Bošnjačka stranka dio rekonstruisane vlade – naglašava Ćorović. Ističe da odluka o ulasku u Vladu nije donesena preko noći i preko koljena, već je rezultat sveobuhvatne analize.

– Svjesni brojnih rizika i izazova, ali isto tako odgovorno i hrabro dali smo šansu novom načinu borbe za stare principe i politiku Bošnjačke stranke – kazao je Ćorović, dodajući da nijesu odustali od svog stranačkog programa, ideologije i političkih ciljeva.

Komentarišući prigovore da BS ulaskom u Vladu doprinosi etno-federalizaciji Crne Gore, tvrdi da se radi o klasičnoj podmetačini i političkom spinu. – Bošnjačka stranka se, shodno svom programu, snažno zalaže za građanski koncept Crne Gore, u kome je nosilac suvereniteta građanin, bez obzira na njegove lične osobine, naciju, vjeru, pol itd. To je i njeno ustavno određenje, pa nikakvi koncepti etno-federalizacije, nacionalne države i sl. nisu tema koja zaokuplja rukovodstvo Bošnjačke stranke. Mišljenja sam da imamo najbolje ustavno uređenje države u regionu kada je u pitanju ova tematika. Građanski koncept državnog uređenja je najpravedniji koncept, on posebno štiti manje brojne narode u višenacionalnim državama, i ne vidim osnova zašto bi Bošnjačka stranka to mijenjala – naglasio je Ćorović.

Iz vlasti se bolje djeluje

Uvažavajući političku realnost, smatramo da ćemo u novonastalim političkim okolnostima bolje čuvati interese bošnjačkog naroda i države Crne Gore ako smo dio vlasti nego ako djelujemo iz opozicije. BS je u Vladi faktor sigurnosti, balansa i šansa za pomirenje i izgrađivanje boljih odnosa u društvu. Kako to reče jednom lider jedne veće opozicione stranke: „Premali smo i kada smo svi zajedno. Još smo manji i nesposobniji kada smo podijeljeni, zato je jako važno raditi u narednom periodu na što je moguće većoj političkoj inkluziji“. Definitivno, u Crnoj Gori moraju živjeti svi na potpuno ravnopravan način: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi i svi ostali koji u njoj žive, a na nama političarima je da stvaramo bolji ambijent koji će razvijati multikulturalnost i bolji životni standad svih građana – kazao je Ćorović.