Čestitke za Dan nezavisnosti

Čestitke za Dan nezavisnosti

Crna Gora u nedjelju, 21. maja obilježava državni praznik, Dan nezavisnosti.

Tim povodom, čestitke su uputili predstavnici partija i lokalnih samouprava.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je Bar grad „raširenih ruku za svakoga“.

„U ime Opštine Bar i svoje lično ime upućujem vam srdačne čestitke povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore. Grad Bar krasi slavna istorija, bogato nasljeđe i najljepša tradicija svih njegovih ljudi i različitih kultura, pa se naš grad, sa punim pravom, smatra temeljom i okosnicom građanske, multietničke i savremene Crne Gore i njenih najsvijetlijih vrijednosti. Bar je grad raširenih ruku za svakoga, grad u kojem živimo zajedno, jedni sa drugima i jedni za druge, i to je neprolazna vrijednost ovog grada u svakom vremenu.

„Današnji praznik, dan kada smo obnovili nezavisnost Crne Gore, sublimira upravo sve te vrijednosti, i Tuđemilsku bitku koja je stvorila prvu crnogorsku državu, i slavnu antifašističku borbu Barana za slobodu i otpor zlu ali i ljubav koju je ovaj grad uvijek imao za svakog čovjeka i za svoju državu.

„Na tim temeljima, sa nivoa lokalne uprave, razvijamo Bar kao mjesto života, udobno i poželjno mjesto za život u koje se dolazi i u koje se ostaje. Bar je danas moderan, evropski i otvoren grad, koji iz dana u dan ima sve ljepše lice i nudi nebrojene prilike za svakog. Čvrsto utemeljeni na takvim vrijednostima i idejama, nastavljamo da razvijamo Bar održivo, pametno i sa dugoročnom vizijom, zajedno sa svim njegovim ljudima, ostajući siguran oslonac ukupnog ubrzanog razvoja naše države, čijem smo napretku i vječnosti, upravo mi i takav naš rad, siguran garant. Da je vječna Crna Gora“, naveo je Raičević.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je 21. maj jedan od najsvjetljijih datuma crnogorske istorije.

„Građanima i građankama Crne Gore i crnogorske dijaspore upućujem srdačne čestitke povodom Dana nezavisnosti 21. maja. Dan kada smo ohnovili nezavisnu i suverenu Crnu Goru, i nakon gotovo jednog vijeka, dosanjali san mnogih generacija, sigurno je jedan od najsvjetlijih datuma crnogorske istorije.

„Danas kada se Crna Gora nalazi pred teškim izazovima u vremenima previranja i nestabilnosti, važnije je nego ikada da sačuvamo trajne vrijednosti borbe za pravo, čast i slobodu Crne Gore, njene antifašističke temelje, multietnički karakter i građansko društvo u kojem svi zajedno živimo složno u zajedničkoj kući Crnoj Gori.

„Kao i u svakom vremenu, ubjeđen sam da će Crna Gora odoljeti i u ovom vremenu, mudrošću njenih građana i pametnom vizijom razvoja i saradnje sa razvijenim društvima i narodima Evrope, đe je Crna Gora oduvijek i pripadala. Da je vječna Crna Gora i njena sloboda“, napisao je Popović u čestitki.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je da će ta opština svojim primjerom i dalje davati doprinos međusobnom poštovanju, razumijevanju i toleranciji.

„Svim građanima i građankama Opštine Kotor čestitam 21. maj – Dan nezavisnosti. Vjerujem da ćemo, poštujući načela demokratije i gradeći temeljne principe pravne države, omogućiti da naša država bude skladan dom svih naroda, kultura i religija. Kotor će svojim primjerom i dalje davati doprinos međusobnom poštovanju, razumijevanju i toleranciji.

„Uz želju da Crna Gora bude zemlja razvijenih institucija, demokratije, solidarnosti i društvene odgovornosti još jednom vam u ime Opštine Kotor i u svoje lično ime čestitam praznik“, naveo je Jokić.

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić kazao je da je Crna Gora na prekretnici, te da je potrebno učiniti dodatne napore, „kako bismo nastavili da koračamo pravim putem“.

„U ime Skupštine opštine Bar i u svoje lično ime, građanima Bara i građanima Crne Gore, čestitam 21.maj – Dan nezavisnosti Crne Gore dan kada su ostvareni snovi generacija naših građana kada je u mirnoj i demokratskoj atmosferi izabrana moderna, građanska i multikulturalna Crna Gora kao jedini ispravan put.

„Želim posebno da čestitam građankama i građanima Bara koji su i toga dana bili primjer kako se i o važnim pitanjima može odlučivati dostojanstveno uz puno poštovanje i svojih komšija i prijatelja koji su možda mislili drugačije i zahvaljujući čemu danas svi zajedno živimo u multikulturalnom i građanskom Baru i Crnoj Gori.

„Obnova nezavisnosti nam je ne samo omogućila već i nametnula obavezu koju imamo prema nadolazećim generacijama a to je da svakoga dana marljivo radimo kako bi smo stvorili pravedno društvo i državu u kojoj se vrijednosti slobode, jednakosti i ekonomskog blagostanja žive svakoga dana.

„Danas smo svi svjesni da kada pogledamo sve izazove sa kojima se kao društvo i država suočavamo, da se nalazimo, možda i na prekretnici kada je potrebno učiniti dodatne napore kako bismo nastavili da koračamo pravim putem, uspravno i gordo kao i svi naši junaci od Tuđemila preko Vučjeg dola i Grahova samo sa jednom mišlju da je Vječna Crna Gora svih nas“, naveo je Nenezić u čestitki.