Ksijevom ugovoru sa Kinom potrebno je više potpisa

Ksijevom ugovoru sa Kinom potrebno je više potpisa

Si Đinping je praktično obezbjedio treći predsjednički mandat na upravo završenoj konklavi Komunističke partije Kine. Njegova nagrada: ekonomija od 16 biliona dolara u ranjivoj državi, zavisna od američke tehnologije i suočena sa demografskom krizom. Si se takođe suočava sa ozlojeđenošću javnosti zbog ekonomskog bola koje je njegova drakonska politika izazvala običnim građanima. Kineski takozvani predsjednik svega ima moć da rastereti svoj narod, ali je nejasno da li ima volje.

Sijev treći mandat na čelu vlade je samo formalnost, nakon što je u nedjelju potvrđen za generalnog sekretara vladajuće stranke, a lojalisti preuzimaju ključne uloge u Stalnog komiteta Politbiroa od sedam članova. Ograničenja mandata za predsedništvo su eliminisana 2018. Sledeći mandat, koji bi zvanično počeo u martu 2023, trebalo bi da donese više slobode da deluje u skladu sa svojim ciljevima ostvarivanja „zajedničkog prosperiteta“ i „kineskog sna“.

To bi moglo biti teže nego što izgleda. Tokom svoje decenije na čelu, Kina je okončala ekstremno siromaštvo i skoro udvostručila bruto nacionalni dohodak – koji je 2021. dostigao 11.890 dolara po glavi stanovnika, što je malo manje od definicije visokog dohotka Svetske banke od otprilike 13.000 dolara. Ipak, čini se da je srednja klasa neobično nezadovoljna. Pokret „leži ravno“ analogan fenomenu lenjivosti usredsređenom na SAD iz 1990-ih postaje sve popularniji. Izveštaj Svetskog indeksa sreće za 2022. koji podržavaju Ujedinjene nacije stavio je Narodnu Republiku na 72. mesto: najtužnije mesto u istočnoj Aziji.

Nefleksibilna politika „nulte kovida“ nije pomogla, pretvarajući gradove od Šangaja do Čengdua u džinovske ćelije za zadržavanje. Pokušaj da se izoluje 1,4 milijarde ljudi od izloženosti Covid-19 je postao štetan za trgovinu; jedan od pet mladih radnika je nezaposlen, što je najviše u istoriji. Si se žestoko obračunao sa tehnološkim preduzetnicima, a njegova kampanja za smanjenje nivoa duga u sektoru nekretnina snižava cijene kuća u kojima većina kineskih domaćinstava parkira većinu svoje ušteđevine.

Taktičniji pristupi u ovim oblastima – posebno zaustavljanje oštrih blokada – mogli bi dati brze rezultate. Postoje i drugi plodovi koji se mogu ubrati sa malo više političke snage: jačanje mreže socijalne sigurnosti, na primer; preraspodela bogatstva rekonfigurisanjem nezgrapnog poreskog sistema; i renoviranje stručnih škola i univerziteta kako bi bolje zadovoljili poslovnu potražnju.

Si bi takođe mogao konačno da ukine „hukou“ režim koji radnicima migrantima zatvara zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Vlada poseduje velike udele u kompanijama kao što je Industrijska i komercijalna banka Kine (601398.SS) od 218 milijardi dolara, najveći svetski zajmodavac po imovini, a njena državna preduzeća su na kraju 2021. imala aktivu od 260 biliona juana (36 triliona dolara). Ovo bogatstvo bi se moglo preneti u privatne ruke putem injekcije u nedovoljno finansirane penzione šeme ili na druge metode.

Do sada se, međutim, činilo da je Si više fokusiran na obezbjeđivanje lojalnosti, suzbijanje neslaganja i borbu protiv zapadnog uticaja nego na preraspodelu bogatstva. Njegov paket stimulacija za pandemiju bio je primetno škrt u poređenju sa vršnjacima, kao i potrošnja na zdravstvenu zaštitu. Fokus na odvikavanje Kine od stranog softvera i poluprovodnika podrazumeva ogromno dupliranje napora. To znači da Kinezi mogu dobiti inteligentne dronove pre nego što dobiju pristojno osiguranje za slučaj nezaposlenosti. To ih neće učiniti srećnijim ili bogatijim, a možda i neće učiniti Ksija sigurnijim na kraju.