Borovinić Bojović inicirala: Spomenik u čast bratske sloge pravoslavaca i muslimana

Borovinić Bojović inicirala: Spomenik u čast bratske sloge pravoslavaca i muslimana

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović inicirala je da se u znak bratske sloge i prijateljstva među pripadnicima pravoslavne i islamske vjerske zajednice u Podgorici podigne spomen-obilježje na mjestu gdje predstavnici porodice Đečević tradicionalno, svakog 8. maja, dočekuju Markovdansku litiju.

Ona je danas u obilasku ovog dijela Stare varoši sa protojerejem Mirčetom Šljivančaninom, predstavnikom porodice Đečević – Kemalom Đečevićem i saradnicima iz gradske uprave, dogovorila da se kroz adekvatnu formalnu proceduru predloži postavljanje spomen-ploče na lokaciji u Ulici Đečevića.

“Vjerujem da je Markovdanska litija sa tradicionalnim dočekom ispred kuće Đečevića jedno od najvećih bogatstava nematerijale kulturne baštine Podgorice, i da kao takva zaslužuje da se opredmeti u vidu lijepog spomen-obilježja, koje će da slavi bratsku slogu i zajedništvo pravoslavaca i muslimana, kao i da bude na ponos svim žiteljima našeg grada. Preci porodice Đečević, u želji da pomognu svojim komšijama hrišćanima da sačuvaju sjećanje na drevnu svetinju, koja je nekada postojala na pragu njihovog današnjeg doma, pokrenuli su divnu tradiciju dočekivanja litije kao veličanstveno svjedočanstvo da je uvijek i svuda najvažnije biti čovjek. Ova tradicija takođe svjedoči da poštovanje i prijateljstvo sa sjedne strane, rađa poštovanje i prijateljstvo na drugoj strani. Upravo takav odnos je naš zalog za budućnost. Podgorica može da napreduje i da se razvija samo na temeljima zajedništva njenih stanovnika, jer kao što svi znamo, grad počiva na saradnji, pregalaštvu i sposobnostima ljudi koji u njemu žive, a njihova nacionalna, vjerska i kulturna raznolikost dodatno doprinosi bogatstvu same zajednice”, rekla je Borovinić Bojović.

Inicijativa predsjednice pozdravljena je od njenih sagovornika, protojereja Mirčete Šljivančanina i Kemala Đečevića, kao snažna poruka prijateljstva između pravoslavaca i muslimana Podgorice.

Dogovoreno je da spomen-ploča sadrži prikaz sa fotografije nastale prilikom susreta mitropolita Amfilohija i Halita Đečevića, oca Kemala Đečevića, 1992. godine. Zahvaljujući upravo njihovom zajedničkom trudu litija je, nakon prekida tokom Drugog svjetskog rata, opet krenula ulicama Podgorice do kuće Đečevića.

Litija svakog 8. maja, na Markovdan, praznik zaštitnika Podgorice Svetog apostola i jevanđeliste Marka, kreće od Crkve Svetog Đorđa pod Goricom prema Staroj varoši, sve do kuće Đečevića.