Boris Džonson se vraća u Britaniju da pokuša brzi politički povratak

Boris Džonson se vraća u Britaniju da pokuša brzi politički povratak

Boris Džonson se vratio u Britaniju u subotu, jer smatra da je hrabar pokušaj da osvoji drugi premijerski mandat samo nekoliko nedjelja nakon što je bio primoran da se povuče, a neke kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao da stvori više političkih haos.

Potencijalni kandidati da zamijene premijerku Liz Truss, koja je dramatično dala ostavku u četvrtak nakon samo šest sedmica na vlasti, krenuli su u bjesomučni vikend lobiranja kako bi osigurali dovoljno nominacija za učešće u nadmetanju za liderstvo prije roka od ponedjeljka.

Džonson, koji je bio na odmoru na Karibima kada je Trus dao ostavku, nije javno komentarisao ponudu za svoj stari posao. Dobio je podršku desetina konzervativnih poslanika, ali treba da obezbjedi 100 nominacija da bi se razmotrio.

Ministar trgovine Džejms Dadridž rekao je u petak da mu je Džonson rekao da je „spreman za to“.

Džonsona su izviždali neki putnici u avionu za Britaniju, prema reporteru Skaj njuza na letu koji je stigao u London u subotu ujutro.

Bilo bi to izvanredno političko vaskrsenje za bivšeg novinara i bivšeg gradonačelnika Londona, koji je napustio Dauning strit obavijen skandalom, ali gunđajući da su njegove kolege „promenile pravila na pola puta” trke – udar na konzervativne poslanike koji nisu dozvolili nego da odsluži pun mandat.

Bivša ministarka odbrane Peni Mordaunt postala je prvi kandidat koji je zvanično objavio nameru da se kandiduje za sledećeg lidera Konzervativne partije, ali su Džonson i Riši Sunak, nekada njegov ministar finansija, predvodili potencijalne kandidate uoči glasanja sledeće nedelje.

Izgledi za povratak Džonsona u vladu predstavljaju polarizovano pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podeljena nakon što je ispratila četiri premijera u šest godina.

Za neke konzervativne zakonodavce, Džonson je pobednik glasova, sposoban da se dopadne širom zemlje ne samo svojom slavnom ličnošću, već i svojim energičnim optimizmom.

Za druge je on toksična figura i pitanje je da li može da ubedi desetine poslanika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može da ujedini stranku i da preokrene njenu zapuštenu sreću.

Konzervativni poslanik Endrju Stivenson rekao je u subotu da je Džonson „okušani premijer“ koji je doneo Bregzit, mogao se pohvaliti brzim uvođenjem vakcine protiv COVID-19 i bio je među najglasnijim pristalicama Ukrajine.

Ali njegov kolega Endrju Bridžen rekao je da će razmotriti ostavku iz poslaničke grupe ako se Džonson vrati i upozorio konzervativce da ne razvijaju „kult ličnosti“ oko bivšeg premijera. Dominik Rab, ministar spoljnih poslova pod Džonsonom, rekao je da stranka rizikuje da ide „nazad” ako se on vrati.

Bivši lider konzervativaca Vilijam Hejg rekao je u petak da je Džonsonov povratak verovatno najgora ideja koju je čuo u skoro pola veka kao član stranke. On je rekao da će to dovesti do „spirale smrti“ za konzervativce.

Ako Džonson uspe da obezbedi potreban broj nominacija, verovatno će se suočiti sa Sunakom, koji je u julu dao ostavku na mesto njegovog ministra finansija, tvrdeći da njegov bivši šef nije bio u stanju da donosi teške odluke.

Sunak je prvi kandidat za lidera koji je dostigao prag od 100 nominacija za učešće na konkursu pre roka od ponedeljka, prema izveštajima medija.

Džonsona, koji trenutno ima otprilike polovinu potrebne podrške, trenutno je pod istragom parlamentarnog odbora za privilegije kako bi se utvrdilo da li je lagao Donji dom zbog partija koje su prekršile karantin. Ako se utvrdi da su ministri svjesno doveli u zabludu parlament, očekuje se da podnesu ostavke.

Takmičenje za četvrtog premijera Velike Britanije za četiri godine ubrzano je na samo nedelju dana. Prema pravilima, samo tri kandidata će moći da dođu do prvog glasanja poslanika u ponedeljak popodne, dok će poslednja dva biti stavljena na glasanje članova stranke za rezultat do sledećeg petka.