BORBA otkriva: Manjine traže dopunu platforme za formiranje vlade kojom će se priznati Kosovo, osuditi genocid u Srebrenici i agresija na Ukrajinu

BORBA otkriva: Manjine traže dopunu platforme za formiranje vlade kojom će se priznati Kosovo, osuditi genocid u Srebrenici i agresija na Ukrajinu

Albanske manjinske stranke i Hrvatska građanska inicijative dostaviće narednih dana Pokretu Evropa sad predloge za koje smatraju da bi se morali naći među principima koje Milojko Spajić dostavio potencijalnim partnerima za formiranje 44. Vlade Crne Gore, saznaje BORBA.

Prema našim informacijama, iz izvora bliskih manjinskim partijama, albanski lideri i Adrian Vuksanović će, između ostalog, zahtijevati od Milojka Spajića da svoj spisak principa dopuni sa još sedam principa, bez kojih, po njihovom mišljenju, ne smije biti formirana naredna Vlada Crne Gore.

Od budućih članova izvršne vlasti tražiće da se nedvosmisleno osudi agresija Rusije u Ukrajini, priznavanje tzv. genocida u Srebrenici, potpuna posvećenost obavezama koje proističu iz članstva u NATO paktu , kao i obavezivanje da se neće preispitivati priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno, da se svi obavežu da priznaju lažnu državu Kosovo za državu.

Od svih potencijalnih konstituenata u novoj Vladi, albanski politički lideri i Vuksanović će tražiti da se obavežu da podrže decentralizaciju države, zatvaranje kladionica i uvođenje stračkih naknada.

Dakle, od sedam dodatnih principa, čak četiri predstavljaju direktno DPS-ovo nasleđe, što implicira da će manjinske stranke u budućoj izvršnoj vlasti biti ambasadori DPS-ove politike koja je pobijeđena 30. avgusta 2020. godine.

Ukoliko se ovi principi nađu na stolu, onda je jasno, da se na taj način, na mala vrata, u igru vraća ponovo Bošnjačka stranka, koja je nedavno napustila pregovore oko formiranja vlade.