Bivši članovi LP: Belan raspustio Odbor kad smo se bunili što LP prvog kandidata na koalicionoj listi ima na 5. mjestu

Bivši članovi LP: Belan raspustio Odbor kad smo se bunili što LP prvog kandidata na koalicionoj listi ima na 5. mjestu

Bivši članovi Liberalne partije Crne Gore (LPCG) su kazali da je razlog za njihovu reakciju to što su bez najave ili učešća u pregovorima obaviješteni od predsjednika partije Vatroslava Belana da je on sa svojim saradnicima počeo i završio pregovore o zastupljenosti sva tri subjekta na koalicionoj listi i da su dogovorili da LP na toj listi ima svog prvog predstavnika tek na petom mjestu.

Sada bivši članovi ove partije Jovana Drobnjak, Jovan Rabrenović, Jovo Rabrenović, Vladimir Brnović, Snežana Lakić, Anka Boljević, Velibor Šaban, Vesko Roganović, Jovana Došljak, Suzana Vukotić, Boris Sredanović i Dragan F. Perković kazali su da su u obavezi da iz prve ruke informišu o razlozima napuštanja.

„U obavezi smo navesti nekoliko činjenica koje su bile preteško breme nepoštovanja osnovnih principa na kojima je sve ove godine opstajala ideja liberalizma u Crnoj Gori. Nema demokratije bez slobodnog pojedinca i poštovanja principa, od toga smo polazili i to nam je uvijek bila ideja vodilja u politici“, piše u saopštenju čiji su potpisnici.

Ističu da politika svršenog čina u LP nikad do sad nije zabilježena, kada je Belan sa saradnicima ispregovarao da LP na zajedničkoj koalicionoj listi ima prvog predstavnika tek na petom mjestu.

„Argument da će na ovaj način LPCG dobijati trećinu prihoda koju Savez bude primao po osnovu broja odbornika u gradskom parlamentu Podgorice i da zbog toga žrtvuje svoju poziciju na listi za nas iskrene liberalke i liberale je bio je skandalozan i neprihvatljiv. Ako govorimo o ravnopravnosti partnera iz Saveza onda je logika da sva tri predstavnika moraju imati svog predstavnika na jednom od prva 3 mjesta na listi, a ostala mjesta dogovarati u skladu sa unaprijed preciziranim kriterijima. Nažalost od toga nije bilo ništa, već je rukovodstvo partije pregovaralo bez našeg znanja i nama iza leđa te donijelo odluku o prihvatanju rasporeda na listi bez saglasnosti Odbora Glavnog grada Podgorica na koji se ta lista direktno i odnosi“, kazali su bivši članovi.

Poručuju da je ovo presedan jer se, kako tvrde, od osnivanja partije nikad nije ni pokušalo da se na autokratski i autoritaran način odlučuje o jednom Odboru bez njegovog učešća.

„Sve ovo predstavlja gest neliberalizma koji jasno ne može biti karakteristika ni jedne prave liberalne partije na planeti. Ovo je ogoljeni autoritarizam kojem je naše društvo izgleda postalo sklono i u okviru same Liberalne partije. Naši ključni argumenti su da peto mjesto na koalicionoj listi apsolutno ne garantuje LP parlamentarni status, već da u ovako ponižavajućem odnosu LP u Podgorici definitivno postaje vanparlamentarna stranka i to poslije 15 godina kontinuiranog parlamentarnog statusa a što je skoro preko 30 godina od punog kontinuiteta u kojem su podgorički liberali imali svoje predstavnike u Skupštini Glavnog grada. Pored toga, LP odnosno Odbor Glavnog grada LPCG gubi kancelarije u najurbanijem dijelu Podgorice koje je koristila preko devet godina u kontinuitetu i u čije opremanje je uložen veliki novac“, kaži bivši članovi.

Ističu da im je neprihvatljivo da bilo ko donese odluku koja se tiče liberala u Glavnom gradu i da se na ovaj način ugasi Odbor u Podgorici.

Kako bi iskazali svoj stav, podgorički odbor je 18. avgusta održao sjednicu na kojoj je usvojen prijedlog predsjednika Odbora Jovana Rabrenovića da se od koalicionih partnera jasno traži da LP u Podgorici na zajedničkoj koalicionoj listi Evropskog saveza dobije, makar, treće mjesto odnosno jedno od prva tri mjesta ili u suprotnom Odbor neće učestvovati u Evropskom savezu, te će ovakav savez smatrati raskinutim.

„Svoju odluku smo u pisanoj formi uz detaljno obrazloženje saopštili i članovima Glavnog odbora (GO) i nosiocu liste Evropskog saveza očekujući da će makar ovo tijelo imati više razumijevanja za problem koji imamo. Svi članovi GO iz Podgorice jednoglasno su podržali naš stav o budućnosti liberala u Podgorici. Međutim GO na sjednici koju je održao donosi odluku da raspusti Opštinski odbor u Podgorici jer nijesmo zamijenili članske karte novim. Apsurd na nivou crnog humora. Kako samo cijeli jedan Odbor i njegov predsjednik sve dok se ne suptostaviše apsolutizmu predsjednika i njegovih saradnika bijahu legitimni predstavnici podgoričkih liberala, a u trenutku kad saopštiše stav da ne žele biti grobari LP u Podgorici postadoše nelegitimni? Krajnje je bilo neprimjereno da koalicionim sporazumom Liberalna partija trampi svoj parlamentarni status, a time i kancelarije za rad, za trećinu prihoda iz lokalnog parlamenta koje će Savez prihodovati. Da smo na to sve još pristali onda i ne bi zasluživali da budemo liberalke i liberali“, navodi se u saopštenju koje potpisuju bivši članovi.

Zaključuju da su se prvenstveno vodili interesima LP, a nikad i ni za kakve pare svojim ličnim i da ako je nekom bila namjera da na ovaj način ugasi liberale u Podgorici mora znati da u tome nije uspio jer će, navode, uraditi sve da sačuvaju ideju liberalizma koja krasi crnogorsku političku scenu.