Andrić: Crna Gora može bez podjela, naša nova realnost je stabilna Vlada i parlamentarna većina, u kojoj su sve nacije i vjere zastupljene

Andrić: Crna Gora može bez podjela, naša nova realnost je stabilna Vlada i parlamentarna većina, u kojoj su sve nacije i vjere zastupljene

Rekonstrukcija Vlade je prvenstveno izraz poštovanja Pokreta Evropa sad (PES) prema datoj riječi koju smo iskazali koalicionim sporazumom, saopptila je Jelenka Andrić, poslanica PES-a.

– Ulazak u Vladu političkih subjekata među kojima su postojale nepremostive razlike u prošlosti govori da smo okrenuti ka saradnji i prevazilaženju podjela. Parlamentarnoj većini koja je podržala rekonstrukciju fali jedan glas za dvije trećine, po čemu je ona istorijska, i to je najbolja garancija da smo dobili stabilniju i inkluzivniju Vladu – rekla je Andrić za „Dan“, pa nastavila:

– Zagarantovana je unutrašnja politička stabilnost i istorijska podrška od 53 poslanika u parlamentu. Zatim, dolazimo do konačnog prevazilaženja blokovske podjele stvorene zbog partijskog i ličnog bogaćenja, što građanima posebno znači, svima nama koji smo se borili za promjene. Pokazali smo i pokazaćemo da Crna Gora može i hoće bez podjela i da je naša nova realnost stabilna Vlada i parlamentarna većina, u kojoj su sve nacije i vjere zastupljene. Nastavljamo ka ostvarenju cilja da budemo ekonomski stabilna država, da iskorijenimo korupciju i organizovani kriminal, ostvarimo vladavinu prava i ubrzani put ka EU. Upravo to su naši najvažniji zadaci, sve ono što smo obećali građanima, a ne nikako nametnute dnevnopolitičke podjele, zbog kojih nazadujemo umjesto da nas te različitosti upravo povezuju i jačaju kao zajednicu – rekla je Andrić u razgovoru za „Dan“.

Kako je navela, PES je uvijek spreman da se suoči sa prošlošću, ali i da se okrene boljoj budućnosti ove države – u svakom pogledu.

– U PES-u ćemo, kao i do sada, uvijek imati pijetet prema svim nevinim žrtvama, bez izuzetka. Ma gdje se desio zločin ili genocid nad nekim narodom nikada nećemo praviti razliku. To su principi na kojima se zasniva politika Pokreta Evropa sad. Rezolucija o Jasenovcu je nastala kao dio konsenzusa unutar vladajuće većine i cilj joj je da uspostavi jasan odnos prema prošlosti i pijetet i poštovanje prema svim žrtvama zločina, naglašava poslanica PES-a.

Ona smatra da usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu ne može da uspori evropski put Crne Gore jer je u duhu dobrosusjedskih odnosa i pijeteta prema svim žrtvama i osude genocida na Balkanu.

– Jasno je da se ta rezolucija odnosi na osudu zločina tadašnjeg režima u NDH-u, koji nema nikakve veze sa današnjom Hrvatskom. Mi ni na koji način ne želimo i nećemo da potenciramo teme iz prošlosti, ali smo spremni da se suočimo s njima. To je put ka zajedničkoj budućnosti i suživotu u evropskoj porodici. Unaprijed osuđujemo svaki pokušaj da se na bilo koji način nesporni zločini pripišu kolektivno narodu – istakla je Andrić.

Na primjedbe da je vladajuća većina nekim političkim odlukama ugrozila EU put Crne Gore, kaže da od uvođenja višestranačja imamo najstabilniju vladu.

– Sa ovakvom vladom siguran je ulazak Crne Gore u EU do kraja njenog mandata. Naglašavam: istinski građanske i evropske Crne Gore, ključnog faktora stabilnosti na Balkanu. Uz evidentne razlike između svih političkih subjekata koji je čine, ova većina isporučila je rezultate u oblasti vladavine prava, sa naglaskom na dugo čekana imenovanja, zatim u oblasti životnog standarda povećanjem minimalne penzije i najavljenog programa „Evropa sad 2“. Odblokiran je i proces EU integracija dobijanjem pozitivnog IBAR-a – podsjeća Andrić.

Andrić tvrdi da u Crnoj Gori ima političara koji bi voljeli da naša država ne uđe u EU.

– I veoma su glasni, pa je svima jasno da njima najviše smetaju naši nesporni rezultati. Opozicija je svjesna da smo odblokirali integracioni proces i da smo na tom polju uspješniji nego sve vlade do sada. Naravno da ima izazova, biće ih i ubuduće, ali podrška i optimistične izjave koje stižu od najviših evropskih zvaničnika, odobravanje Plana rasta prema kojem će Crnoj Gori pripasti oko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava, dokaz su evidentnog napretka naše države – kaže Andrić.

Ona smatra da je rekonstrukcija Vlade potvrda da su svim činiocima vlasti interesi države iznad ličnih i stranačkih, kao i kraja DPS-a, koji više nema mehanizme da bilo koga plaši i dijeli.

– Očekujemo da DPS počne da dijeli sam sebe.Za one koji insistiraju na podjelama imam samo jednu poruku: najbolji način da ih za sva vremena riješimo jeste članstvo u EU – ističe Andrić.

Upitana da li će Vlada odraditi pun mandat i hoće li nas ona uvesti u EU, odgovara da nam je sa ovom vladom osiguran ulazak Crne Gore u Evropsku uniju do kraja njenog mandata.

–Po načinu na koji je do sada funkcionisala parlamentarna većina, prevashodno na planu EU agende, samo nastavljamo odlučnije, a rezultati koje sam pomenula su najbolja garancija da je Crna Gora na pravom putu. Ekonomski prosperitet kreće još jačim tempom, program „Evropa sad 2“ će dovesti do ekonomskog blagostanja, i to je naš krajnji cilj koji ćemo svi zajedno ostvariti do kraja – istakla je Andrić.