Alternativa Crna Gora: Isporučivanje Kneževića može biti signal da se Đukanoviću sprema hapšenje; Međunarodna zajednica igra ključnu ulogu!

Alternativa Crna Gora: Isporučivanje Kneževića može biti signal da se Đukanoviću sprema hapšenje; Međunarodna zajednica igra ključnu ulogu!

U jeku najnovijih dešavanja, izručenja biznismena Duška Kneževića Crnoj Gori i mogućnosti da Knežević pogura neke procese, Alternativa Crna Gora podsjeća da su politički lideri Ivo Sanader i Milo Đukanović povezani kontroverznim događajima i optužbama za korupciju.

„Korupcija ne samo da slabi povjerenje građana u institucije, već takođe podriva vladavinu prava, ekonomski razvoj i demokratske procese. Postavlja se pitanje da li Crna Gora može ući u EU bez hapšenja Đukanovića?!“ – pitaju se iz Alternative.

Alternativa Crna Gora smatra da Crna Gora neće mrdnuti sa mjesta dok je Đukanović na slobodi i stava su da pritisak međunarodne zajednice igra ključnu ulogu u suzbijanju korupcije.

„U slučaju „Sanaderizacije“, međunarodna zajednica igrala je važnu ulogu u istraživanju koruptivnih radnji i osiguravanju odgovornosti političkih lidera, slično kao sad u Crnoj Gori. Ova vrsta vanjskog pritiska može biti presudna u sprječavanju širenja korupcije i održavanju demokratskih standarda. Sjetimo se podataka sa SKY aplikacije koje su vodile ključnim hapšenjima u Crnoj Gori. Bez te podrške ne bi bilo ključnih hapšenja. Isporučivanje Kneževića iz Velike Britanije može biti signal da se Đukanoviću sprema hapšenje, jer je Duško Knežević važio za osobu od najvećeg povjerenja porodice Đukanović.“ – smatraju iz Alternative i dodaju da su predali Specijalnom državnom tužilaštvu obilje dokaza i informacija, koje su vodile krivičnoj prijavi protiv porodice Đukanović.

„Dobili smo zvaničan odgovor da je proces u toku!“ – naglašavaju iz Alternative.