Albanski forum: Da se preispitaju odluke koje su uzrok reakcije Hrvatske, Crna Gora nije na pravom putu

Albanski forum: Da se preispitaju odluke koje su uzrok reakcije Hrvatske, Crna Gora nije na pravom putu

Albanski forum zabrinut je zbog vijesti o odluci Vlade Republike Hrvatske da proglasi nepoželjnim trojicu lidera stranaka aktuelne parlamentarne većine i poziva konstituente državne vlasti da detaljno analiziraju kako će se kretati rekonstruisana Vlada, i na vanjskom, ali i na unutrašnjem planu, kako ne bi skrenula sa evropskog puta.

Iz ove koalicije su saopštili da se plaše da Crna Gora nije na pravom putu i da skreće sa puta koji oni žele.

„Albanski forum je sa zabrinutošću primio jučerašnju vijest o odluci Vlade Republike Hrvatske da proglasi nepoželjnim trojicu lidera stranaka aktuelne parlamentarne većine u Crnoj Gori koji pokrivaju i značajne državne funkcije. Smatramo da je to ozbiljno upozorenje prijateljske nam i susjedne Hrvatske, koja je članica EU i NATO i dan nakon rekonstrukcije Vlade, koje se mora imati u vidu kako se ne bi produbili štetni efekti naše nedavne ishitrene i bespotrebne odluke o usvajanju Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Plašimo se da Crna Gora nije na pravom putu i da skreće sa puta kojeg mi želimo“, navodi se u saopštenju Albanskog foruma.

Dodaje se da su iz ove koalicije sugerisali prije usvajanja Rezolucije o Jasenovcu da će evropski put Crne Gore biti u problemu i nisu je podržali upravo zbog štete koju Crna Gora može imati.

„Pozivamo ostale konstituente, pogotovo iz manjinskih naroda, da detaljno analiziramo kako će se kretati rekonstruisana Vlada i na vanjskom ali i na unutrašnjem planu. Jedno je sigurno, gdje god se mi nalazili na državnim funkcijama, našim djelovanjem, neće biti ugrožen evropski put i nikada nećemo kao što nikad nijesmo podržali odluke koje će remetiti odnose Crne Gore, posebno sa državama članicama Evropske Unije i NATO-a“, navode iz Albanskog foruma.

Dodaju da bi Skupština i lideri partija koji su doveli do problema trebalo odmah da preispitaju odluke koje su uzrok jučerašnje odluke članice Evropske unije.

„Uvjek je bolje sanirati štete i izviniti se, nego istrajati na štetnim odlukama koje će biti omča oko vrata evropskom napretku Crne Gore. Albanski forum neće relavitzovati ovakve odluke i ćutati na iste, nego će kroz mehanizme na raspolaganju raditi da šteta po evropski put Crne Gore bude što manja, ali ujedno nećemo biti saučesnici u uništavanju evropskog puta Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.