Abazović: Sve smo probali na ovim prostorima, rat, sukobe, mržnju – sve smo probali osim pomirenja, ja sam za to da to probamo

Abazović: Sve smo probali na ovim prostorima, rat, sukobe, mržnju – sve smo probali osim pomirenja, ja sam za to da to probamo

Niti ima etike niti ima karaktera. Da ima, naš region bi bio mnogo bolji nego što jeste.

Ovo su riječi bivšeg premijera i lidera URE Dritana Abazovića koji je gostovao u emisiji Bez pardona. Abazović se osvrće i na političke teme, govori kakvu politiku promoviše, otkriva u kakvim je odnosima sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i osvrće se na period kada je bio premijer Crne Gore. Abazović je, vrativši se na temu kazao da je vlast ogledalo naroda, sviđalo se to nekom ili ne.

„Narod je nekako isto ono što mu ta većina priređuje. Meni je žao, mislim da možemo mnogo bolje. Robovi smo nekih sitnih interesa za koje mislimo da su veliki za nas lično a mali su za društvo. Mi smo zemlje koje su dugo u konfliktu. Prvo je to bilo fizički a sada smo u političkom konfliktu. Samo postavljam pitanje kome je to donijelo nešto dobro“, pita se Abazović.

Potreban je jedan Veliki Dogovor naroda Zapadnog Balkana, tvrdi Abazović i siguran je da će na kraju ciklusa to biti urađeno.

„Naše pravo prestaje na onom mjestu gdje počinje pravo drugoga. Slobodan si da radiš sve dok ne ugrožavaš pravo drugoga. Mi smo probali sve na ovim prostorima, probali smo rat, sukobe, izbjeglice, mržnju, ubistva, progone, korupciju – sve smo probali, samo nismo probali dogovor. Ja sam za to, da to probamo. Dajmo šansu tome makar određeni vremenski period“, kazao je Abazović.

Tokom svog premijerskog mandata, lider URE tvrdi da je imao odličnu saradnju sa svim zemljama iz regiona.

„To je bilo jedno međusobno poštovanje i otvarale su se mnoge teme. Svi imaju neku svoju političku kalkulaciju ali zavisi šta želite da postignete u politici. Ako je cilj da dođete na vlast i da budete što duže na vlasti, to je legitimno. Ali ako je cilj da napravite neku kvalitativnu promjenu po cijenu da će to značiti manje podrške ili više nerazumijevanja to je drugi legitiman stav. Ja mislim da mi treba da se založimo za ovo drugo. Stalna kalkulacija šta će reći ljudi… Vi ako se iskreno borite za promjene treba da budete spremni da podnesete žrtvu. Po tome ćete biti upisani u istoriji. Mi smo vodili politiku koja je kao politika kamikaze, ali je ta politika promijenila Crnu Goru“, jasan je Abazović.

Dodaje da je i čelnicima Beograda i Prištine rekao da je potrebno postići dogovor i da bi dobili Nobelovu nagradu za mir. Saglasan je da je u pojedinim situacijama međunarodna zajednica licemjerna ali smatra da bi rješenje ovog pitanja bilo bust i da je to u kontekstu pomirenja.

„Ne postoji uspjeh koji ne podrazumijeva izlazak iz zone komfora. Da bi Novak Đoković bio najbolji na svijetu on je morao da odradi ogromnu žrtvu koju mi ne možemo da vidimo. Nije mogao da sjedi na plaži cijeli dan i da očekuje da će da ostvari rezultate. Iza velikog uspjeha se kriju velike žrtve. Da bi on došao na taj nivo on je morao svoj život u mnogome da promijeni. To je i u politici tako. Ako ćemo da dođemo do nekog cilja moramo izaći iz zone komfora i podnijeti neku žrtvu. Meni ne pripada da nekome pametujem šta i kako treba da uradi ali ako se status quo zadrži, mi ćemo opet pričati za 10 godina. Mislim da mi moramo da promijenimo perspektivu“, podvukao je Abazović.