Abazović: Pravda u Crnoj Gori nemoguća dok se ne razriješi slučaj ubistva Duška Jovanovića

Abazović: Pravda u Crnoj Gori nemoguća dok se ne razriješi slučaj ubistva Duška Jovanovića

Premijer Dritan Abazović kazao je, povodom 19. godišnjice od ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića, da očekivanja od tužilaštva u istrazi tog slučaja ostaju velika, kao i u prethodnom periodu, i da neko konačno mora dati odgovor ko su nalogodavci i izvršioci tog ubistva.

Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžića položili su danas vijenac na mjesto ubistva Jovanovića u Podgorici.

„Bez rješenja ovog pitanja pravda u Crnoj Gori je nemoguća. Ubistvo Jovanovića nije samo čin ubijanja glavnog urednika tada najvećeg lista u Crnoj Gori, nego čin ubijanja istine i borbe za pravdu, zbog onoga što je taj čovjek u svojoj karijeri radio, naročito tih godina, kada je postao meta kriminalaca“, rekao je Abazović.

Kazao je kako vjeruje da će „novi ljudi u tužilaštvu“ dati novi doprinos da se slučaj razriješi, a da je država spremna da „sve što bude logistika države Crne Gore apsolutno stavi u funkciju toga“.

„Pokušaćemo da radimo dvije ili tri stvari, koje mislim da su važne. Prva je da, u saradnji sa Komisijom za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija već tražimo od tužilaštva da izvrši nekoliko njihovih preporuka. Drugo, da zatražimo međunarodnu ekspertizu, da nam se pomogne u onome što bi bilo revidiranje dosadašnjih rezultata. I treća, jeste da unutar Savjeta Evrope senzibilišemo situaciju vezano za ovaj slučaj, kako bismo vidjeli da, u saradnji sa njima, dobijemo možda upute kako bismo mogli da idemo ka nekom potencijalnom rješenju“ , naveo je premijer.

Abazović je ponovio da nema sumnja da je Jovanovića ubila duvanska mafija i da je to „glavni razlog zašto nemamo nalogodavce ni ubice u zatvoru“.

„Rješenje ovog slučaja bi objasnilo mnogo ostalih političkih i drugih procesa u prethodne dvije i po decenije“, kazao je on.